Borówki są popularne zarówno ze względu na swój smak, jak i wartość odżywczą. Są bogate w witaminy, zwłaszcza witaminę C, oraz w błonnik i przeciwutleniacze. Mogą być spożywane na surowo, dodawane do ciast, muffinek, sałatek, a także mogą być przetwarzane na dżemy, soki lub suszone. Borówki są często uważane za symbol letnich dni i są cenione zarówno za swoje walory smakowe, jak i zdrowotne.
W jakim miejscu powinno się sadzić borówkę?
Borówki najlepiej rosną w miejscach o kwaśnym pH gleby, zwykle między 4,5 a 5,5. Dobrze jest znaleźć dla nich miejsce, gdzie gleba jest dobrze drenowana, ale także zatrzymuje wilgoć. Po posadzeniu najlepiej jest obsypać je przy pędach.. trocinami drzewnymi. Pozwala im to w dłuższym utrzymaniu wilgoci. Ponieważ lubią słońce, powinny być sadzone w miejscach, gdzie mają dostęp do co najmniej częściowego słońca, najlepiej rano.
W jakich odstępach sadzić borówki?
Wysokie krzewy powinno sadzić się w odstępach ok. 1,5 m, a niższe krzaki w odległości ok. 0,8 – 1 m.
Co powinno się sadzić tuż obok borówki?
Borówka jest rośliną, która posiada szeroki system korzeniowy, lecz nie sięga korzeniami daleko w głąb ziemi. W sąsiedztwie borówki powinno sadzić się rośliny, którym nie przeszkadza kwaśna i żyzna gleba, którą lubi borówka. W pobliżu można siać szczaw lub rzodkiew. Jednak dobrym rozwiązaniem może być również posianie bazylii, pietruszki lub nawet ogórecznika. Posadzenie tych roślin sprawia, że normują one temperaturę oraz wilgotność gleby, co korzystnie wpływa na uprawę borówki.
Warto wspomnieć o pozytywnym działaniu tymianku. W momencie kiedy rośnie w pobliżu borówki, odstrasza on nieproszone szkodniki. Zdecydowanie warto go posiać.
Dobrym rozwiązaniem jest również krwawnik pospolity, ale i również koperek. Dobrze poradzą sobie tuż obok borówki, a poza tym mają wiele właściwości leczniczych. Koper bogaty jest w witaminę K, która odgrywa istotną rolę w zdrowiu kości i krzepnięciu krwi. Zawiera również witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, oraz minerały takie jak potas, który jest ważny dla regulacji ciśnienia krwi. Natomiast napar z krwawnika może być używany do łagodzenia zaburzeń trawiennych, takich jak niestrawność, wzdęcia czy bóle brzucha. Może także wspomagać trawienie poprzez stymulację wydzielania soków trawiennych.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>