Przepis na śliwki w occie

0
392

Śliwki w occie to tradycyjne polskie przetwory, które są popularne szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Śliwki w occie są doskonałym dodatkiem do mięs, sałatek i innych potraw. Śliwki w occie mogą być ciekawym dodatkiem do dań z ryżem, zwłaszcza tych inspirowanych kuchnią azjatycką.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy przepis na sos pomidorowy spaghetti na zimę. Szybki obiad dla całej rodziny

Śliwki w occie, dzięki swojemu unikalnemu smakowi, mogą być używane na wiele różnych sposobów, wzbogacając i urozmaicając Twoje potrawy. Idealnie komponują się z każdym mięsem.

Marynowane śliwki świetnie sprawdzają się jako przystawki, ponieważ idealnie komponują się z serami pleśniowymi i dojrzewającymi. To połączenie smaków zawsze odnajduje swoich wielbicieli na rodzinnych przyjęciach. Ponadto, z pewnością wykorzystasz owoce podczas przygotowywania świątecznych dań.

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia jak ananas - ten przepis to prawdziwy HIT!

Składniki na marynowane śliwki w occie:

Niespełna godzina czasu i 5 składników – tego potrzebujesz, aby przygotować najlepsze śliwki w słoikach. Fani tego owocu będą z pewnością zachwyceni!

  • 1 kg śliwek węgierek (lub innych)
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • Łyżeczka goździków
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody

Opcjonalnie:

  • Laska cynamonu

*Moja szklanka ma 250 ml

*Na podaną ilość składników przygotuj cztery słoiki 370 ml

DZISIAJ GRZEJE:  Ogórki w zalewie gyros
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na najlepszy bób - zobacz koniecznie

Marynowane śliwki w occie – przepis krok po kroku:

Krok 1.  Umyj dokładnie wszystkie owoce pod bieżącą wodą, a następnie usuń z nich ogonki oraz pestki, dzieląc je na połówki.

Krok 2. Tak przygotowane śliwki umieść po równo w słoikach, nieco je dopychając do dna.

Krok 3. W kolejnym kroku przygotowujemy zalewę – do garnka wlej wodę, a potem dodaj cukier i łyżeczkę goździków. Jeśli zdecydujesz się dodać laskę cynamonu, również zrób to teraz. Przygotowaną zgodnie z przepisem zalewę zagotuj, nie zapominając o mieszaniu. Na koniec dolej octu i ponownie zagotuj całą zalewę.

DZISIAJ GRZEJE:  Buraczki z cukinią. Przepis na pyszny dodatek do obiadu
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cytrynowy i agrestowy dżem z cukinii. Zaskocz swoich domowników nietypowym przepisem

Krok 4. Gdy zalewa jest jeszcze gorąca, zalej nią śliwki w słoikach, a następnie dobrze zakręć każdy z nich.

Krok 5. Ostatnim elementem naszego przepisu jest pasteryzacja, aby mieć pewność, że nasze przetwory będą pyszne i świeże przez wiele miesięcy wystarczy gotować słoiki przez 20 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Połącz z wodą i podlej ogórki raz w tygodniu. Z tym sposobem przetrwają w upały
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na czekoladowe ciasto z cukinii - to prawdziwy HIT!

Więcej przepisów znajdziesz <TUTAJ>

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad