Cukinia a’la grzybek. Super przepis na genialną cukinię

0
1302
cukinia a'la grzybek

Dziś przedstawię Wam kolejny przepis z moją ulubioną cukinią w roli głównej, jednak tym razem w nieco innej odsłonie. Bowiem będzie to cukinia a’la grzybek, czyli zamarynowana tak, aby jej aromat przypominał grzyby – i rzeczywiście jest to wspaniała alternatywa.

Smak tak przygotowanej cukinii jest naprawdę wyjątkowy, dzięki temu z pewnością zasmakuje wszystkim fanom przetworów. Marynowana cukinia świetnie sprawdzi się jako smaczna przekąska, ale także jako dodatek do obiadu czy sałatek. Poleć przepis na cukinię a’la grzybek swoim znajomym, będą zachwyceni.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę
DZISIAJ GRZEJE:  Grzyby marynowane - niezawodny sposób mojej mamy

Przepis na cukinię a’la grzybek – składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • Pęczek pietruszki
  • Pęczek koperku
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu spirytusowego
DZISIAJ GRZEJE:  Mizeria na zimę w słoikach. Ekspresowy przepis na pyszny dodatek do obiadu
DZISIAJ GRZEJE:  Niezawodny sposób na buraczki z papryką - przepis mojej teściowej Danuty

Przepis na marynowaną cukinię a’la grzybek krok po kroku:

Krok 1.  Do tego przepisu najlepiej sprawdzą się młode cukinie, jednak te starsze, duże też mogą być, należy jednak pamiętać żeby usunąć z nich gniazda nasienne. Cukinie umyć i obrać ze skórki, następnie pokroić na około 1cm kostkę.

Krok 2. Obieramy marchewkę i kroimy na cienkie plasterki, potem obieramy i przeciskamy przez praskę czosnek. Koperek i natkę pietruszki siekamy drobno, a potem wraz z marchewką i czosnkiem dodajemy do naszej cukinii.

DZISIAJ GRZEJE:  Ogórki kiszone po koreańsku w 3 dni. Łatwy przepis na pyszną przekąskę
DZISIAJ GRZEJE:  Kapuśniak z młodej kapusty - ekspresowy przepis na pyszny, domowy obiad

Krok 3.  Następnie do miski z warzywami dodajemy sól, pieprz, cukier oraz olej i ocet. Całość dokładnie mieszamy, a potem odstawiamy na około 4 godziny, tak aby warzywa dobrze się zamarynowały.

Krok 4.  Cukinie wraz z sokiem przekładamy do wyparzonych słoików, następnie pasteryzujemy przez około 20 minut – cukinia a’la grzybek gotowa!

cukinia a'la grzybek

DZISIAJ GRZEJE:  Smażone pieczarki w zalewie. Smakowity przepis na marynowane grzyby w słoikach. Smakują jak ryba!
DZISIAJ GRZEJE:  Smakowita sałatka z cukinii i papryki na zimę. Przepis, który zawsze się udaje

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Więcej przepisów na przetwory znajdziesz <<TUTAJ>>