Syrop z mięty ma wiele właściwości leczniczych, między innymi poprawia pracę jelit, działa uspokajająco, łagodzi objawy kaszlu i zwiększa odporność. Watro mieć go w swojej spiżarni i pić codziennie.
W dzisiejszych czasach o świeżą miętę wcale nie jest trudno, można kupić ją nawet w supermarketach lub po prostu hodować w domu w ogrodzie czy donicach.
Syrop z mięty ma całą masę cennych właściwości, poniżej przedstawiamy Wam kilka z nich:
– łagodzi infekcje związane z układem oddechowym
– poprawia pracę jelit przez co pozytywnie wpływa na cały układ trawienny
– zwiększa naszą odporność
– przynosi ulgę w bólu brzucha, podczas wymiotów czy niestrawności
– wykazuje działanie przeciwbakteryjne
– mięta działa na nas uspokajająco
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Składniki na syrop z mięty – prosty przepis
Przygotowanie syropu z mięty jest bardzo proste i nie wymaga od nas dużo pracy. Zatem potrzebować będziemy następujących składników:
- sporą garść gałązek mięty około 40, a nawet 50 gałązek
- 2 cytryny średniej wielkości
- ok. 2,5 l wody
- 0,5 kg cukru