Przepis na rogale Marcińskie – sprawdzony sposób

0
7989

W mojej rodzinie rogale Marcińskie, obowiązkowo przygotowywane są z okazji dnia św. Marcina, czyli 11 listopada. Dziś przedstawiam Wam przepis, który od lat jest w naszej rodzinie. Polecam każdemu, choć raz upiec swoje rogale Marcińskie. Przepis mimo wielu składników, nie jest zbytnio skomplikowany. Życzę powodzenia 🙂

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rogaliki na śmietanie - zrobisz je w 15 minut. Są niewiarygodnie smaczne, zachwycą wszystkich

Składniki na rogale Marcińskie – przepis

Do przygotowania rogali potrzebować będziemy następujących składników:

Składniki na ciasto

  • 3 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 225 g miękkiego masła
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżka cukru
  • 1 średnie jajko
  • 1 szklanka ciepłego mleka szklanka = 250 ml
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości

Składniki na nadzienie

  • 250 g białego maku
  • 150 g blanszowanych migdałów
  • 120 g masy marcepanowej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 podłużne biszkopty
  • 50 ml rumu lub likieru Amaretto
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy

Dodatkowo

  • 1 średnie jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • siekane migdały
  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • skórka otarta z ½ cytryny + 1 łyżka soku

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Wykonanie ciasta krok po kroku – przepis

Krok 1. Ciepłe mleko należy wymieszać z drożdżami, pozostawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować. Gdy drożdże podwoją swoją objętość dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 2. Kolejno Mąkę, sól i cukier mieszamy w dużej misce, dodajemy dwie łyżki masła, składniki rozcieramy palcami. Dodajemy rozczyn i szybko zagniatamy ciasto.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Krok 3. Z ciasta uformujemy prostokąt, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez godzinę w lodówce. Po schłodzeniu należy wyjąć ciasto, rozwałkować na prostokąt, rozsmarować na nim ⅓ miękkiego masła, złożyć ciasto na 3 części.

Krok 4. Ponownie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt następnie złożyć na trzy części, zawinąć w folię i znów odłożyć do lodówki na około 30 minut. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy, za każdym razem schładzając je przynajmniej 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu ciasto schładzamy przez 5 godzin lub całą noc. Ciasto wyjmujemy z lodówki na 15 minut przed robieniem rogalików.

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Nadzienie do rogalów Marcińskich – przepis

Krok 1. Mak i włoskie orzechy wsypać do miski i zalać gorącą woda, odstawić na 15 minut, następnie odcedzić. W maszynce do mięsa zmielić mak razem z włoskimi orzechami. Migdały drobno siekamy.

Krok 2. Rodzynki należy namoczyć w rumie, a następnie dodać do masy. Marcepan rozetrzeć lub pokroić na drobne kawałki. Dodać cukier, miód, pozostałe bakalie, pokruszone ciastka i zmielony mak z orzechami. Śmietanę dodawać stopniowo, dokładnie wymieszać, masa powinna być zwarta i plastyczna.

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Krok 3. Następnie ciasto należy rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 65 cm na 35 cm. Przeciąć ciasto na pół, wzdłuż długiego boku, a każdy pasek pokroić na 12 trójkątów.

Krok 4. Na każdy trójkąt rozsmarować porcję nadzienia. Każdy trójkąt zwinąć, zaczynając od szerszego końca trójkąta i zwijać w kierunku wierzchołka.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na muszle nadziewane pastą z tuńczyka - szybka i smaczna przekąska

Krok 5. Rogale układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy 15-20 minut na złoty kolor.

Przepis na lukier

Aby przygotować lukier wystarczy połączyć ze sobą odpowiednie składniki. Mleko, sok z cytryny i skórkę  należy wymieszać z cukrem pudrem i lukier jest gotowy.

Po upieczeniu rogale polewamy lukrem i posypujemy siekanymi migdałami. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Góra lodowa - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia
DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z pora i jajek - przepis, który musisz znać

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here