Czas świąt Wielkanocnych jest niesamowitym momentem, w którym spotyka się cała rodzina. Codzienny natłok obowiązków, który towarzyszy nam w codziennym życiu nie raz sprawia, że z rodziną spotykamy się tylko w czasie świąt. Aby umilić wam ten czas, przygotowałam idealny przepis na jajka w wiosennej odsłonie. Koniecznie wypróbuj ten domowy przepis!
Jajka w wiosennej odsłonie to idealna przekąska na wielkanocny stół, która zachwyci twoich bliskich. Nie dość, że są szybkie w wykonaniu… to również przepyszne. Jest to niespotykana propozycja, ale jakże smakowita. Serdecznie polecam ten przepis!
Składniki na jajka w wiosennej odsłonie – przepis:
- 1 szt. ogórka długiego
- 5 jajek
- pęczek szczypioru
- pęczek rzodkiewek
- majonez
- śmietana 18%
- sól
- pieprz
- pęczek koperku
Wykonanie jajek w wiosennej odsłonie – przepis:
Krok 1. Zaczniemy od przygotowania jajek na twardo. Do rondelka wlewamy wodę, a następnie doprowadzamy ją do wrzenia. Wkładamy jajka i gotujemy przez min. 12 min.
Krok 2. Gdy jajka ugotują się na twardo, wylewamy z rondela wrzątek, a następnie wlewamy zimną wodę aby ostudzić jajka.
Krok 3. W czasie gdy jajka się studzą, zaczniemy przygotowywać wiosenny sos. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy.
Krok 4. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy na drobną kostkę.
Krok 5. Rzodkiewkę również kroimy w kostkę. Ważne jest, aby warzywa były dość drobno pokrojone.
Krok 6. Pokrojoną rzodkiewkę oraz ogórka umieszczamy w misce o średniej wielkości. Kroimy na drobne kawałki koperek oraz szczypiorek i również wrzucamy do miski (zostawiamy trochę koperku, aby posypać wierzch sosu i jajka).
Krok 7. Do warzyw dodajemy majonez i śmietanę wedle uznania, a następnie doprawiamy pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 8. Gotowy sos przekładamy na półmisek, a jajka obieramy ze skorupki, przekrajamy na pół i układamy na sosie wiosennym.
Krok 9. Całość posypujemy koperkiem, który wcześniej zostawiliśmy.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>