Zapiekana biała kiełbasa w sosie chrzanowym to wspaniałe i aromatyczne danie, które może urozmaicić nasze święta Wielkanocne, ale nie tylko, gdyż przygotowuję je o każdej porze roku. Odkąd pamiętam w moim domu rodzinnym była przygotowywana zwykła gotowana, a potem podsmażana kiełbaska. Odkąd odkryłam ten rewelacyjny przepis, bardzo często je przygotowuję, gdyż są przepyszne. Polecam!
Przepis na zapiekaną białą kiełbasę w sosie chrzanowym jest uwielbiany przez wszystkich moich domowników, a goście którzy mnie odwiedzają nie raz proszą mnie o przepis. Za każdym razem się nimi objadam, gdyż smak jest aromatyczny i nie do podrobienia. Koniecznie wypróbuj ten wyśmienity przepis!
Składniki na zapiekaną białą kiełbaskę w sosie chrzanowym – przepis:
Do wykonania tego przepisu użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach 25 x 15 cm.
- kiełbasa biała parzona (6 sztuk)
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 300 ml mleka
- 2 łyżki mąki
- 200 g śmietanki 30%
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 – 4 łyżki chrzanu
- sól
- pieprz
Wykonanie zapiekanej białej kiełbasy w sosie chrzanowym – przepis:
Krok 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy do momentu aż się zeszkli.
Krok 2. Do podsmażonej i zeszklonej cebuli dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy (cały czas podsmażamy).
Krok 3. Mleko mieszamy wraz ze śmietanką i podgrzewamy. Po podgrzaniu całość wlewamy do smażącej się cebuli z mąką. Wszystko mieszamy ze sobą energicznie, tak aby składniki się dobrze rozprowadziły.
Krok 4. Na sam koniec dodajemy trzy lub cztery łyżki chrzanu i dwie łyżki soku z cytryny Całość ponownie dokładnie mieszamy.
Krok 5. Białą kiełbaskę nacinamy z jednej strony na skos lub na krzyż.
Krok 6. Do naczynia wykładamy sos. Kiełbaski układamy w naczyniu tak aby nacięcie było na wierzchu.
Krok 7. Kiełbaski pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C (grzanie góra dół) przez ok. pół godziny. Kiełbaski podajemy na ciepło.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>