Przepis na Wielkanocny żurek – idealny na zbliżające się święta

0
18714

Święta wielkanocne zbliżają się do nas szybkimi krokami, także warto zaopatrzyć się w sprawdzone przepisy, które będą idealne na nasz wielkanocny stół. W poniższym artykule znajdziesz przepis na tradycyjne polskie danie, które jest podstawą świąt wielkanocnych. Moi domownicy uwielbiają żurek z tego przepisu. Koniecznie wypróbuj przepis!

Żurek jest tradycyjnym daniem polskiej kuchni, które króluje w trakcie świąt wielkanocnych. Ten domowy przepis jest wręcz idealny, więc z pewnością nikt mu się nie oprze. Szczerze mówiąc, żurek zostaje zjedzony przez moich domowników w mgnieniu oka. Polecam przepis!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rurki z kremem budyniowym - idealne na każdą okazję
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na bułeczki czosnkowe. Niezawodny przepis

Składniki na Żurek Wielkanocny – przepis:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 500 ml zakwasu żytniego
  • 100 g kiełbasy zwykłej podsuszanej
  • 200 g kiełbasy surowej lub parzonej
  • 200 g boczku surowego wędzonego
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • przyprawa do żurku
  • przyprawa do barszczu białego
  • jajka
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na deser tiramisu bez pieczenia - zachwyć nim swoich domowników i rodzinę
DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka królewska. Przepis na proste ciasto z bezą, które rozpływa się w ustach

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie Żurku Wielkanocnego krok po kroku – przepis:

Krok 1. Bulion warzywny przygotowujemy dzień wcześniej i przelewamy do naczynia np. słoika.

Krok 2. Boczek kroimy w drobną kostkę, a kiełbasę podsuszaną i białą kiełbasę parzoną w dość cienkie plasterki. Jeżeli używamy surowej kiełbasy, musimy ją podgotować w bulionie warzywnym.

Krok 3. Boczek podsmażamy kilka minut na patelni. Nie dolewamy oleju gdyż, boczek jest wystarczająco tłusty. Po kilku minutach smażenie boczku dodajemy pokrojoną kiełbasę podsuszoną i białą kiełbasę parzoną.

Krok 4. W czasie gdy kiełbasy wraz z boczkiem smażą się na patelki, do średniego garnka wlewamy bulion warzywny. Ustawiamy garnek na średnim palniku i podgrzewamy aż do zagotowania.

Krok 5. Po lekkim podsmażeniu mięsa, dodajemy je do zagotowanego bulionu i jeszcze gotujemy przez kilka minut z kiełbasami i boczkiem.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto marchewkowe z mascarpone. Zawsze wychodzi przepyszne
DZISIAJ GRZEJE:  Łazanki z kapustą i boczkiem do słoików. Pyszny obiad w kilka minut

Krok 6. Przygotowany zakwas żytni dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do bulionu. Dodajemy również jedno opakowanie przyprawy do żurku i barszczu białego.

Krok 7. Przyprawy wsypujemy bezpośrednio do garnka, pamiętając o dokładnym mieszaniu. Po kilku minutach gotowania i dokładnego mieszania zupa zacznie gęstnieć.

Krok 8. Na koniec dodajemy 3 łyżki śmietany kremówki i mieszamy.

Krok 9. Żurek wielkanocny najczęściej jest podawany z jajkami, zatem należy ugotować jajka na twardo i podać połówkami. Możemy również jako dekorację na wierzch dodać rzeżuchę.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą. Idealny przepis na szybki rodzinny obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto salceson. Mięciutki placek, któremu się nie oprzesz

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Murzynek - sprawdzony przepis. Idealnie puszyste ciasto za każdym razem
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na metrowiec. Ciasto, które rozpływa się w ustach

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here