Ciasto Przekładaniec jest bardzo łatwe do wykonania. Przepis pochodzi od mojej babci, także nigdy mnie nie zawiódł. Pamiętam jak jako mała dziewczynka, pomagałam babci przy kulinarnych poczynaniach. Właśnie między innymi pamiętam jak przygotowywałyśmy razem to ciasto. Za każdym razem jak wykonuję je teraz, powracają do mnie wspomnienia, których nigdy nie zapomnę. Koniecznie polecam Ci ten sprawdzony przepis!
To ciasto obowiązkowo gości w moim domu przynajmniej kilka razy w roku, gdyż uwielbiają je wszyscy moi domownicy. Koniecznie wypróbuj ten rewelacyjny przepis na pyszne ciasto Przekładaniec i ciesz się ciastem, które smakuje jak niebo w gębie! Serdecznie polecam!
Składniki na ciasto Przekładaniec – przepis:
Składniki na pierwszą warstwę ciasta:
- 8 żółtek
- 1 jajko
- 8 łyżek cukru
- pół kostki margaryny
- 3 łyżki żelatyny
- cukier wanilinowy
Składniki na drugą warstwę ciasta:
- 4 białka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- ćwierć kostki margaryny
- 1,5 łyżki żelatyny
Składniki na trzecią warstwę ciasta:
- 4 białka
- 4 łyżki cukru
- ćwierć kostki margaryny
- 1,5 łyżki żelatyny
Składniki na czwartą warstwę:
- galaretka owocowa (smak według gustu)
Wykonanie ciasta Przekładaniec krok po kroku – przepis:
Krok 1. Zaczniemy od przygotowania pierwszej warstwy ciasta. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
Krok 2. W misce o średniej wielkości ubijamy żółtka wraz z jednym jajkiem i cukrem oraz z cukrem wanilinowym.
Krok 3. Jajka z cukrami ubijamy do momentu powstania puszystej masy. Następnie dodajemy żelatynę i przestudzone masło. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na dno formy. Wkładamy do lodówki.
Krok 4. Gdy pierwsza warstwa w lodówce stężeje, bierzemy się za robienie drugiej. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a margarynę roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia.
Krok 5. W misce o średniej wielkości ubijamy białka z cukrem i kakao. Następnie dodajemy margarynę oraz żelatynę i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy na pierwszą warstwę i z powrotem wkładamy do lodówki.
Krok 6. Tak samo jak poprzednio, za wykonanie trzeciej warstwy bierzemy się w momencie, gdy poprzednia stężeje. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a margarynę roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia.
Krok 7. W misce o średniej wielkości ubijamy białka z cukrem, a gdy powstanie nam zbita piana – dodajemy margarynę oraz żelatynę. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do formy. Odstawiamy do stężenia.
Krok 8. Gdy trzecia warstwa stężeje przygotowujemy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i po wystudzeniu przelewamy ja na wierzch ciasta. Można na wierzch ciasta ułożyć ulubione owoce. Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>