Przepis na ciasto Migdałowiec – to ciasto robi furorę. Jest rewelacyjne

0
76597

Jeżeli chcesz, aby twoje kulinarne poczynania zostały pochwalone, koniecznie wypróbuj ten przepis na rewelacyjne ciasto migdałowiec. Co prawda, jego wykonanie zajmuje troszkę czasu, ale zdecydowanie warto. Uwielbiam to ciasto, ponieważ smakuje rewelacyjnie i za każdym razem na spotkaniach ze znajomymi jestem wielokrotnie proszona o przepis. Polecam serdecznie przepis każdemu!

Nie musisz się martwić, że to ciasto Ci nie wyjdzie. Jeżeli będziesz trzymać się tego przepisu krok po kroku, masz zagwarantowany najlepszy efekt końcowy. Migdałowiec jest idealny na każdą okazję, także koniecznie wypróbuj przepis i ciesz się rewelacyjnym ciastem!

DZISIAJ GRZEJE:  Wielkanocna babka z galarety. Zrobi furorę wśród gości
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Marcinek - wygląda niesamowicie, a jeszcze lepiej smakuje

Składniki na ciasto Migdałowiec – przepis:

  • Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 cukier wanilinowy
  •  szklanka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 250 g margaryny (u mnie palma)
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 g płatków migdałowych
  • 3 duże paczki krakersów
  • 1 puszka mleka słodzonego-skondensowanego
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na śledzia po sułtańsku - pyszna marynata, która jest HITEM. Idealna na święta
DZISIAJ GRZEJE:  Bajaderki - ten przepis powinien znać każdy, przyda się zwłaszcza w okresie świątecznym

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie ciasta Migdałowiec krok po kroku – przepis:

Krok 1. Do dużego garnka wlewamy dużą ilość wody, wkładamy puszkę mleka słodzonego-skondensowanego, a następnie gotujemy je przez ponad 2 godziny.

Krok 2. Na suchą patelnię wysypujemy płatki migdałowe i prażymy je do momentu, aż będą lekko podrumienione.

Krok 3. 1,5 szklanki mleka wlewamy do większej salaterki. Do mleka dodajemy przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń oraz jajko.

Krok 4. Pozostałe mleko wraz z cukrem, cukrem wanilinowym i margaryną zagotowujemy w większym garnuszku, a gdy mleko zacznie się gotować wlewamy roztwór i mieszamy dynamicznie.

Krok 5. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Po zagotowaniu budyń odstawiamy do wystygnięcia.

DZISIAJ GRZEJE:  Wielkanocna babka z galarety. Zrobi furorę wśród gości
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ciasto czekoladowe - oblane polewą czekoladową jest wyśmienite

Krok 6. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 gorącej wody, dokładnie mieszając.

Krok 7. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywny krem i pod koniec łączymy ją z żelatyną.

Krok 8. Spód formy wykładamy papierem, a następnie dno wykładamy krakersami. Potem na krakersy przekładamy masę budyniową, kolejny raz krakersy, karmel z mleka skondensowanego.

Krok 9. Na karmel po raz kolejny układamy krakersy. Potem bitą śmietaną i na koniec wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka wielkanocne faszerowane pastą z makreli. Smakowite połączenie smaków
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na różowe faszerowane jajka. Zrobią furorę na wielkanocnym stole

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na babkę piaskową. Koniecznie wypróbuj przepis na Wielkanoc
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik krakowski - tak pysznego jeszcze nie jedliście

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here