Przepis na pyszne ciasto czekoladowe – oblane polewą czekoladową jest wyśmienite

0
2485

Przepyszne ciasto czekoladowe to zdecydowanie mój ulubiony wypiek. W poniższym artykule znajdziesz przepis na niezwykle czekoladowe ciasto, które powala na kolana swoim wyśmienitym smakiem. Jest bardzo proste w przygotowaniu – wystarczy trzymać się przepisu krok po kroku, a osiągniesz efekt rewelacyjnego ciasta! Koniecznie wypróbuj ten niezawodny przepis!

Czekoladowe ciasto oblane polewą czekoladową, aż przyciąga wzrok. Składniki potrzebne do wykonania tego ciasta znajdziesz w dosłownie każdym sklepie. Kakao zawarte w cieście, gdyż to ono jest w tym cieście najważniejsze, ma szereg dobrych właściwości dla naszego zdrowia – działa pozytywnie na koncentrację oraz pamięć, działa przeciwzakrzepowo. Serdecznie polecam Ci ten domowy przepis!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na śledzia po sułtańsku - pyszna marynata, która jest HITEM. Idealna na święta
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Marcinek - wygląda niesamowicie, a jeszcze lepiej smakuje

Składniki na ciasto czekoladowe – przepis:

Do wykonania tego przepisu użyłam formy o średnicy 24 cm.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 g masła
  • 5 średnich jajek
  • 250 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 30 g kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na polewę czekoladową:

  • 150 g śmietanki 30%
  • 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto schoko-bons bez pieczenia. Zrobisz je w 15 minut
DZISIAJ GRZEJE:  Rolada bezowa z kremem i owocami leśnymi - ekspresowe ciasto zachwyci wszystkich domowników

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie ciasta czekoladowego krok po kroku – przepis:

Krok 1. Do miski o średniej wielkości przesiewamy mąkę, kakao, łyżeczkę sody oczyszczonej oraz łyżeczkę proszku do pieczenia, następnie wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.

Krok 2. Do rondelka lub garnka o średniej wielkości wlewamy mleko, a następnie dodajemy do niego masło. Potem całość podgrzewamy na małej mocy palnika, pilnując aby nic nam się nie przypaliło.

Krok 3. Gdy masło rozpuści nam się w mleku i powstanie jednolita konsystencja (ważne jest to, aby nie zagotować mleka z masłem) zdejmujemy z palnika, a następnie dodajemy do niej startą na tarce czekoladę lub możemy ją tylko pokruszyć.

Krok 4. Całość mieszamy dokładnie i dynamicznie – czekolada musi się całkowicie rozpuścić, a potem całość odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 5. Do oddzielnej miski wbijamy jajka (muszą być w temperaturze pokojowej), a potem wsypujemy cukier.

Krok 6. Następnie całość miksujemy mikserem na najwyższych obrotach, do czasu powstania puszystej masy.

DZISIAJ GRZEJE:  Małe babeczki wielkanocne do koszyczka. Szybki przepis idealny na święconkę
DZISIAJ GRZEJE:  Schab pieczony - wypróbuj przepis, a już nigdy nie kupisz gotowego schabu w sklepie

Krok 7. Do masy wlewamy przestudzone mleko z masłem i czekoladą, a następnie całość dokładnie mieszamy. Potem dodajemy wymieszane ze sobą suche składniki i delikatnie mieszamy, do czasu ich połączenia.

Krok 8. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, potem wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175*C przez ok. 50 min do tzw. ”suchego patyczka”.

Krok 9. Na koniec zajmiemy się przygotowaniem polewy czekoladowej. Zatem do małego rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy czekoladę, a następnie całość podgrzewamy do momentu połączenia się składników. Potem po lekkim wystudzeniu przelewamy na ciasto.

Smacznego!

 

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie
DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciastka maślane wyciskane przez maszynkę. Ekspresowe i pyszne
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na chatkę Baby Jagi - prosty i pyszny sernik bez pieczenia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here