Mazurek Wielkanocny to obowiązkowy wypiek, który gości na moim stole Wielkanocnym. Szczerze mówiąc jest to ulubiony wypiek, który wykonuję co roku. Czekam cały rok po to, aby spróbować tego nieziemskiego smaku. Przepis ten jest rewelacyjny, gdyż mazurek zawsze wychodzi idealnie. Koniecznie wypróbuj ten rewelacyjny przepis na Mazurek wielkanocny!
Na mojej stronie znajdziesz różne przepisy wielkanocne, które są sprawdzone i zawsze wychodzą idealnie. Czas wielkanocny jest intensywny, dlatego warto szukać przepisów dużo wcześniej, aby przed świętami czuć spokój. Ja kilka tygodni wcześniej przeglądam swój przepiśnik i planuje co pojawi się na moim Wielkanocnym stole. Serdecznie polecam Ci przepisy z mojej strony!
Składniki na Mazurek Wielkanocny – przepis:
Do wykonania tego przepisu użyłam prostokątnej blaszki o wymiarach 24 x 34. Jajka, śmietana oraz masło mają być zimne, prosto wyjęte z lodówki.
Składniki na ciasto do mazurka:
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 2 żółtka jajek
Pozostałe składniki:
- 1 puszka kajmaku 460 g
- mały słoik Nutelli 350 g
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady – 100 g
- 100 g orzechów laskowych prażonych
Wykonanie Mazurka Wielkanocnego krok po kroku – przepis:
Krok 1. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy cukier puder. Następnie zimne masło (wyjęte prosto z lodówki) kroimy w kostkę i dodajemy do mąki i cukru pudru.
Krok 2. Do składników dodajemy również śmietanę i żółtka średniej wielkości. Ciasto wyrabiamy dłońmi lub mikserem z hakami.
Krok 3. Ciasto gnieciemy dość długo do momentu powstania jednolitej masy, a następnie owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Krok 4. Po upłynięciu wyznaczonego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki, a następnie posypujemy mąką i rozwałkowujemy na placek trochę większy niż spód naszej formy.
Krok 5. Placek wkładamy do formy i wykrajamy boki, tak aby ciasto zakrywało cały spód formy. Pozostałe ciasto zlepiamy ze sobą, a następnie formujemy z niego małe kuleczki, które rozkładamy po bokach formy (przyciskamy je lekko do siebie i spodu ciasta).
Krok 6. Ciasto pieczemy w temperaturze 200*C (grzanie góra dół) przez 20 min.
Krok 7. W momencie, gdy ciasto nam się piecze, przygotujemy krem. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Krok 8. Startą czekoladę, kajmak oraz nutellę umieszczamy w rondelku i całość podgrzewamy do momentu połączenia się składników w jednolity krem (nie wolno zagotować składników).
Krok 9. Krem wykładamy i rozsmarowujemy na ciepłym cieście, a następnie siekamy na drobne kawałki orzechy laskowe i posypujemy nimi wierzch mazurka.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>