Święta wielkanocne już tuż tuż, także przygotowałam dla was przepis na niesamowite jajka faszerowane pieczarkami i szynką. Przygotowuję je co roku, gdyż nie może ich zabraknąć na moim wielkanocnym stole. Serdecznie polecam wam ten sprawdzony domowy przepis, który idealnie sprawdzi się na śniadanie w święta wielkanocne lub jako przekąska.
Jajka faszerowane pieczarkami i szynką są jednym z moich ulubionych przekąsek, które zawsze goszczą u mnie w święta wielkanocne. Uwielbiają je dosłownie wszyscy, dlatego wykonuję ten przepis z podwójnej, a czasem nawet z potrójnej porcji. Koniecznie wypróbuj ten łatwy przepis!
Składniki na jajka faszerowane pieczarkami i szynką – przepis:
- 5 dużych jajek
- 4-5 dużych pieczarek
- 1 łyżka oleju
- 100 g szynki
- 3 rzodkiewki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Wykonanie jajek faszerowanych pieczarkami i szynką krok po kroku – przepis:
Krok 1. Na samym początku zaczniemy od ugotowania jajek. Do rondelka nalewamy wody i zagotowujemy. Jajka wsadzamy do wrzątku i gotujemy ok. 10 min.
Krok 2. Po ugotowaniu jajka schładzamy, a następnie chłodzimy. Potem jajka obieramy ze skorupki i przekrajamy je wzdłuż na dwie połówki.
Krok 3. Następnie ostrożnie wyjmujemy z każdej połówki żółtka i przekładamy je do oddzielnej miseczki.
Krok 4. Pieczarki myjemy dokładnie, a następnie na tarce o dużych oczkach.
Krok 5. Pieczarki przekładamy na patelnię, a następnie smażymy na jednej łyżce oleju , do momentu aż odparują płyny. Potem pieczarki studzimy.
Krok 6. Rzodkiewkę ścieramy na tarce, a szynkę kroimy na drobne kostki.
Krok 7 . Do miski przekładamy wszystkie składniki: pieczarki, żółtka, szynkę, szczypiorek, rzodkiewki, majonez. Całość mieszamy, a następnie doprawiamy według smaku.
Krok 8. Do białek przekładamy farsz, a następnie obsypujemy je szczypiorkiem.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>