Pulchna i delikatna strucla z powidłami. Przepis, dzięki któremu zawsze jest idealna

0
1796
strucla z powidłami, przepis

Strucla z powidłami jest niesamowicie łatwa w wykonaniu, nie wymaga wielu umiejętności ani wyszukanych składników. A gwarantuję, że sam zapach ciasta podczas pieczenia sprawi, że ciężko będzie przestać o nim myśleć! Przepis świetnie sprawdzi się zarówno na przyjęciu, jak i w chwili relaksu przy popołudniowej kawie w domowym zaciszu.

Przepisów na to ciasto jest naprawdę wiele, jednak ja korzystam za każdym razem właśnie z tego. Dzięki niemu strucla z powidłami z pewnością zawsze będzie ładnie wyrośnięta i smaczna. Pulchne i delikatne ciasto w połączeniu z intensywnym smakiem powideł to istne niebo w gębie. Koniecznie musisz spróbować!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na bułeczki czosnkowe. Niezawodny przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto KOSTKA PIRATA - pyszne warstwowe ciasto na każdą okazję

Strucla z powidłami – składniki:

Do upieczenia strucli z powidłami używam formy 25×38 centymetrów. Podana w przepisie ilość składników jest idealna, aby ciasto pasowało właśnie na taką foremkę.

  • 12 gram suchych drożdży
  • 750 gram mąki pszennej (typ 550)
  • 300 mililitrów mleka
  • 90 gram cukru
  • 8 gram cukru waniliowego
  • 100 gram roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g powideł (lub więcej)
  • Mleko do posmarowania
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Migdałowiec - to ciasto robi furorę. Jest rewelacyjne
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ciasto czekoladowe - oblane polewą czekoladową jest wyśmienite

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na struclę z powidłami krok po kroku:

Krok 1. W dużej misce wymieszaj mąkę wraz z suchymi drożdżami, a następnie dodaj mleko, sól, cukier oraz cukier waniliowy. Całość wyrabiaj przez kilka minut. Na koniec ugniatania ciasta dodaj roztopione masło.

Krok 2. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Uformuj z niego kulę i włóż do oprószonej mąką miseczki, następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Krok 3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je i krótko wyrób. Potem podziel na dwie części, każdą rozwałkuj na grubość około 4 milimetrów oraz na odpowiednią długość foremki.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na bułeczki maślane lepsze niż z piekarni. Mięciutkie i pyszne
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto bananowe bez pieczenia. Zachwyca od pierwszego kęsa

Krok 4. Połową słoiczka powideł wysmaruj jedną połowę ciasta, a potem pozostałą ilością drugą połowę. Następnie każdą z nich zwiń w roladę i włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (pozostaw pomiędzy roladami odstęp).

Krok 5. Strucla z powidłami już jest prawie gotowa do pieczenia. Przykryj formę ręczniczkiem, a potem pozostaw tak aż do podwojenia objętości.

Krok 6. Następnie ostrym nożem przetnij strucle na środku, prawie do samej formy. Odstaw na chwilę, tak aby rolady „rozłożyły” się na boki i zapełniły formę. Na koniec posmaruj je mlekiem i opcjonalnie posyp kruszonką.

Krok 7. Struclę z powidłami piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika do wystudzenia. Smacznego!

strucla z powidłami, przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na PYSZNY SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPCIE ORZECHOWYM. Super ciasto na każdą okazję
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto ptasie mleczko - zobacz koniecznie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Sernik Izaura. Łatwy przepis, który rozpieści Twoje podniebienie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto bez pieczenia 3 Bit - zawsze robi furorę wśród gości

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here