Przepis na pyszne śledzie po kaszubsku oparty jest na doskonałej jakości śledziku oraz czerwonej cebuli. Ta bardzo prosta i szybka sałatka śledziowa jest idealna by zachwycić gości.
Sałatka jest świetna w swej prostocie, ponieważ można ją przygotować nawet na tydzień – przed podaniem i przechowywać w słoiku, w lodówce. Przepis na tę sałatkę śledziową ze śliwką polecam wszystkim miłośnikom śledzia w sosie słodko kwaśnym.
Źródło: google
Składnik na śledzie po kaszubsku – przepis:
Do przygotowania śledzi po kaszubsku potrzebne są niezbędne składniki, niemniej jednak składniki są ogólnodostępne. Do zrealizowania przepisu są potrzebne:
Składniki:
- 5 filetów śledziowych ze słonej zalewy – matiasów
- 3 czerwone cebule – 300 g
- garść suszonych śliwek – 50 g
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek oleju roślinnego
- łyżka octu winnego czerwonego
- przyprawy i zioła: łyżeczka cukru, 2 liście laurowe, pół łyżeczki gorczycy, 4 ziarna ziela angielskiego, szczypta pieprzu i majeranku
Przepis na śledzie po kaszubsku – krok po kroku
Krok 1. Filety śledziowe można moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Co kilka godzin należy wymienić wodę na nową. Śledzie można też moczyć w mleku przez 1-2 godzin. Należy je następnie wyjąć, osuszyć i pokroić w kawałki wielkości około 2-3 cm.
Krok 2. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę lub cienkie piórka. Kolejno na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju. Wrzucamy pokrojoną cebulę i delikatnie ją podsmażany. Do cebuli dodajmy śliwki pokrojone w plasterki, łyżeczkę cukru oraz ziele angielskie, gorczycę, liście laurowe i szczyptę pieprzu. Opcjonalnie możemy dodać też majeranek. Całość delikatnie podsmażamy kilka minut.
Krok 3. W końcowym etapie przepisu dodaj łyżkę octu i koncentrat pomidorowy. Opcjonalnie, by całość miała delikatniejszy smak, można dać 2 łyżki koncentratu i dwie łyżki przecieru z pomidorów, bądź całkowicie zastąpić koncentrat przecierem. Możesz też dodać więcej oleju, lecz jest to kwestia indywidualna.
Krok 4. Świeżo usmażoną, ciepłą cebulę z dodatkami można przełożyć do słoika. Układając na przemian warstwę śledzi z warstwą warzyw. Po przestudzeniu zakręć słoik a następnie odstaw do lodówki. Już po 2 dniach śledzie po kaszubsku będą gotowe do spożycia. W lodówce można je trzymać do 10 dni.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>