Roladki schabowe ze szpinakiem – rewelacyjne i idealne na każdą okazję

0
3236

Roladki schabowe ze szpinakiem to jedna z moich ulubionych propozycji na przepyszny obiad, który zaskoczy i zadowoli każdego smakosza. Roladki są wręcz obłędne, więc są idealne na różne okazje. Gwarantuję, że ich smak zachwyca od pierwszego kęsa. Szybko znikają, więc polecam zrobić większą porcję. Koniecznie wypróbuj przepis!

Szpinak, który wykorzystujemy do przepysznych roladek, dodaje im niesamowitego smaku. Zawiera on wiele właściwości zdrowotnych począwszy od działania uspokajającego, po jego moc w zwalczaniu bólu głowy. Szpinak jest źródłem dużej ilości żelaza, kwasu foliowego oraz wapnia. Serdecznie polecam ten domowy przepis na roladki!

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Truskawkowa chmurka bez pieczenia. Zachwyca od pierwszego kęsa

Składniki na roladki schabowe ze szpinakiem – przepis:

  • 1 kg schabu
  • 450 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g serka typu mozzarella
  • 4 – 6 łyżki mąki pszennej
  • bułka tarta do panierowania 
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
DZISIAJ GRZEJE:  Kiełbasa ze słoika - idealna na kanapki. Zobacz przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Filet z kurczaka otulony młodą kapustą. Przepis na wyśmienity obiad

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie roladek ze szpinakiem krok po kroku – przepis:

Krok 1. Schab kroimy na kotlety, grubość według uznania. Następnie rozbijamy je dokładnie, tak aby mięso było mięciutkie.

Krok 2. Potem dobrze rozbite mięso obsypujemy solą i pieprzem z dwóch stron.

Krok 3. Na patelnię przekładamy szpinak, a następnie podsmażamy go do momentu, aż wyparuje z niego woda.

Krok 4. Gdy woda wyparuje, do szpinaku dodajemy łyżkę masła, sok z cytryny, sól i czosnek przeciśnięty przez praskę. Po przesuszeniu szpinak odstawiamy do przestudzenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na PYSZNY SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPCIE ORZECHOWYM. Super ciasto na każdą okazję
DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowy przepis na sałatkę berlińską. Pyszne danie ze składników, które masz w domu

Krok 5. Przygotowany ser typu mozzarella ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Krok 6. Na plaster mięsa przekładamy porcję szpinaku oraz startego sera typu mozzarella.

Krok 7. Mięso zwijamy w roladki.

Krok 8. Do oddzielnych misek przekładamy bułkę tartą, mąkę oraz jajka. Jajka roztrzepujemy widelcem.

Krok 9. Zawinięte roladki panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku a potem w bułce tartej.

Krok 10. Roladki ze szpinakiem smażymy na oleju na niewielkim ogniu. Roladki można również upiec w piekarniku.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser
DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z mniszka lekarskiego postawi Cię na nogi. Wystarczy jedna łyżka dziennie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto na kefirze z soczystymi truskawkami. Szybki przepis na domowy placek
DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowa babka cytrynowa z świeżych cytryn – przepis, który zawsze się udaje

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here