Łatwy przepis na syrop z bzu pospolitego. Niesamowite korzyści dla Twojego organizmu

0
5365

Wiosna to na nowo rozkwitające życie, które nie tylko widać, ale również doskonale czuć. Znów możemy zachwycać się wspaniałym zapachem rosnącego bzu. Jednak warto go wykorzystać nie tylko jako ozdobę do wazonu, bowiem jego właściwości są o wiele szersze. Syropu z bzu to istna kopalnia witamin, więc świetnie sprawdza się w różnych dolegliwościach.

Syrop z bzu wspiera organizm w stanach zapalnych, obniża gorączkę, a także łagodzi ból gardła i kaszel. W związku z tym idealnie sprawdzi się podczas jesiennych przeziębień. Dodatkowo działa przeciwbólowo, poprawia trawienie i pomaga zwalczyć pasożyty. Warto stosować go cały rok, ponieważ wzmacnia odporność organizmu.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowej roboty syrop z cebuli - tym sposobem leczę przeziębienie
DZISIAJ GRZEJE:  Syrop z mniszka lekarskiego. Łatwy przepis na odporność i oczyszczony organizm

Syrop z bzu – składniki potrzebne do przygotowania:

Nim przystąpimy do zrywania bzu na nasz syrop, warto zwrócić uwagę jakie kwiaty będą odpowiednie. Bardzo popularny jest syrop z kwiatów czarnego bzu, jednak równie wartościowy syrop możemy przygotować również z bzu pospolitego, czyli lilaka. Rośliny różnią się głównie tym, że kwiatki lilaka możemy nawet zjeść na surowo (choć nie są zbyt smaczne) w odróżnieniu od bzu czarnego.

  • 2 szklanki kwiatów bzu
  • 2 szklanki cukru
  • ½ cytryny
  • 2 szklanki wody
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z pokrzywy mojej babci. Jest niezastąpiony w przypadku tych chorób
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z bananów na grypę i przeziębienie. Dzieci uwielbiają jego smak

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Syrop z pędów sosny na przeziębienie i brak energii. To ostatni moment na jego przygotowanie
DZISIAJ GRZEJE:  Sok i maść z kwiatów kasztanowca - to połączenie da ulgę zmęczonym nogom

Przepis na syrop z bzu krok po kroku:

Krok 1. Gałązkę bzu pospolitego umyj dokładnie pod bieżącą wodą, a potem delikatnie poodrywaj delikatnie jego malutkie kwiatki.

Krok 2. Do garnka wlej 2 szklanki wody oraz dodaj 2 szklanki cukru. Potem całość gotuj na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści i całość zgęstnieje.

Krok 3. Następnie do cukru dodaj sok z połowy cytryny, całość dobrze wymieszaj.

Krok 4. Teraz nadszedł czas na połączenie wszystkich składników. Przygotowanym wcześniej syropem zalej kwiatki bzu, a następnie odstaw mieszankę na 3 dni.

Krok 5. Gdy wyznaczony czas minie, odcedź kwiaty przy pomocy gazy, a potem przelej płyn do czystych buteleczek lub słoików.

Syrop z bzu należy spożywać 2-3 razy dziennie po łyżeczce. Można pić go bezpośrednio z łyżeczki, jednak ma on swój specyficzny smak, dlatego równie dobrze sprawdzi się jako słodki dodatek do herbaty.

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z kwiatów kasztanowca. Naturalny sposób na walkę z żylakami i zakrzepami
DZISIAJ GRZEJE:  Pestkówka nalewka z pestek pigwy - smakuje jak amaretto. Zobacz przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na czosnek w miodzie. Prawdziwa bomba witaminowa
DZISIAJ GRZEJE:  Aromatyczny, domowy likier wiśniowy w 3 krokach. Zwalcza choroby i wzmacnia organizm

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here