Przepis na tartaletki z owocami. Ten pyszny i efektowny deser zachwyci gości

0
17562

Tartaletki z owocami to jeden z tych przysmaków, który zawsze mnie kusi zza szybek w cukierniach. Zawsze wyglądają smakowicie i jeszcze lepiej smakują. Kruche ciasto, słodki budyń i orzeźwiające owoce to połączenie, które uwielbiam! Dlatego dziś dzielę się z Wami przepisem na domowy deser, który z pewnością zachwyci gości na każdym przyjęciu.

Tartaletki ze świeżymi, polskimi owocami zawsze smakują najlepiej, dlatego właśnie teraz jest idealny moment by cieszyć się tym smakiem. Czasem wykorzystuję do przygotowania tart również mrożone owoce, jednak to nie jest ten sam smak. Wypróbuj sam przepis na ten deser i daj mi znać czy również pokochałeś te mini tarty, tak samo jak ja.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto schoko-bons bez pieczenia. Zrobisz je w 15 minut
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciastka maślane wyciskane przez maszynkę. Ekspresowe i pyszne

 Tartaletki z owocami – składniki:

Do upieczenia tartaletek wykorzystuję metalowe foremki o średnicy 7,5 centymetra u podstawy i wysokości 2 centymetrów. Góra foremek jest szersza i ich średnica ma 10,5 centymetra. Z podanych w przepisie składników wychodzi około 10 mini tart.

Kruche ciasto:

  • 280 gram mąki pszennej
  • 150 gram zimnego masła
  • 1 schłodzone jajko
  • 80 gram cukru pudru
  • Szczypta soli

Budyń:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 gram)
  • 380 mililitrów mleka
  • 50 gram masła
  • 30 gram cukru drobnego

Pozostałe składniki:

  • 50 gram truskawek
  • 100 gram borówek
  • 50 gram malin
  • Listki mięty do dekoracji
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rurki z kremem budyniowym - idealne na każdą okazję
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto KOSTKA PIRATA - pyszne warstwowe ciasto na każdą okazję

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na tartaleki z owocami krok po kroku:

Krok 1. Na początek zimne masło pokrój w kostkę i wrzuć do miski, następnie dodaj do niej pozostałe składniki na kruche ciasto. Całość zagnieć aż do powstania jednolitej masy, a potem owiń ciasto folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
Krok 2. Foremki do pieczenia wysmaruj wewnątrz dużą ilością masła, a potem włóż je do lodówki na czas rozwałkowywania ciasta.
Krok 3. Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 10 równych kawałków, następnie każdy z nich rozwałkuj na grubość około 3 milimetrów. Podczas wałkowania możemy delikatnie podsypać mąką ciasto.
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na bułeczki drożdżowe z nadzieniem i kruszonką - niesamowicie pyszne i mięciutkie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto bez pieczenia 3 Bit - zawsze robi furorę wśród gości
Krok 4. Rozwałkowane placki umieść w foremkach tak, aby dokładnie wypełnić ich wnętrze. Potem ponakłuwaj każde z nich widelcem i włóż do lodówki na minimum 15 minut.
Krok 5. W czasie gdy tartaletki się chłodzą nagrzej piekarnik do 200 stopni, następnie umieść ciastka w środku i piecz przez 1-2 minuty. Potem zredukuj moc piekarnika do 180 stopni i piecz przez kolejne 12-15 minut.
Krok 6. Upieczone tartaletki powinny myć rumiane, wtedy możesz wyłączyć piekarnik, a potem wyjąć je ze środka. Pamiętaj by odczekać kilka minut zanim wyjmiesz ciasto z foremek.
Krok 7. Czas na przygotowanie słodkiego wnętrza naszego przysmaku. Do garnka wlej 250 mililitrów mleka, a następnie dodaj 50 gram masła – całość doprowadź do wrzenia.
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na chatkę Baby Jagi - prosty i pyszny sernik bez pieczenia
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto z rabarbarem i truskawkami według przepisu mojej babci. Mięciutkie i delikatne
Krok 8. W osobnym naczyniu połącz ze sobą pozostałą ilość mleka oraz opakowanie budyniu i drobny cukier. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, a następnie dolej je do zagotowanego mleka. Gotuj całość jeszcze chwilę na małym ogniu, tak aby budyń nieco zgęstniał.
Krok 9. Wciąż gorący budyń nałóż równomiernie do wszystkich tartaletek, a następnie ich wierzch udekoruj umytymi owocami i listkami mięty.
Krok 10. Przed podaniem tartaletki z owocami schładzaj w lodówce przez minimum 30 minut. Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kolorowe pyszne ciasto. Galaretki w kremie śmietankowym, aż rozpływają się w ustach
DZISIAJ GRZEJE:  Bajaderki - ten przepis powinien znać każdy, przyda się zwłaszcza w okresie świątecznym

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne ciasto harataniec z serem - tak pysznego jeszcze nie jedliście
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na szarlotkę z pianą - mięciutka i zachwycająca

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here