Przepis na cukinię faszerowaną kurczakiem. Genialny przepis na pyszny i szybki obiad

0
12674

Cukinia faszerowana kurczakiem, to dokonały pomysł na pyszny i lekki obiad. Połączenie mięsa z kurczaka z warzywami i przyprawami to coś co da nam znakomity efekt końcowy tego dania.

Cukinia faszerowana to smaczne danie, które możemy serwować nie tylko na obiad ale również i na kolację. To lekkie i sycące zarazem danie idealnie nada się na upalne letnie dni. Choć ja uwielbiam robić je o każdej porze roku. Zapraszam do wypróbowania przepisu i podzielnia się nim z innymi.  

DZISIAJ GRZEJE:  Poznaj skuteczny i szybki sposób jak oczyścić kurki. Leśnicy podpowiadają jak dobrze to zrobić

Składniki na cukinię faszerowaną kurczakiem – przepis 

Do przygotowania faszerowanej cukinii potrzebować będziemy następujących składników:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 papryka czerwona lub żółta
  • 250 g mielonego mięsa z kurczaka
  • ½ cebuli
  • 2 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g tartego parmezanu (lub zwykłego sera żółtego)
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki oregano
  • natka pietruszki do posypania
DZISIAJ GRZEJE:  Grzyby marynowane - niezawodny sposób mojej mamy
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto na kefirze z soczystymi truskawkami. Szybki przepis na domowy placek

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie cukinii faszerowanej kurczakiem krok po kroku – przepis 

Krok 3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i smażymy ją do zeszklenia. Kolejno dodajemy mięso i paprykę. Całość smażymy ok. 5 minut, cały czas mieszając, aż mięso mielone straci swój surowy kolor.
 
Krok 4. Do mięsa dodajemy drobno posiekany miąższ z cukinii i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy przez około 2 minuty.
 
Krok 5. Farsz przekładamy do miski i wsypujemy do niego bułkę tartą. Następnie dodajemy lekko rozbełtane jajko. Całość dobrze wymieszamy. Następnie dokładamy pomidory oraz ok. ¾ obu rodzajów serów. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i ponownie dokładnie mieszamy.
 
Krok 6. W naczyniu żaroodpornym układamy połówki cukinii i napełniamy je przygotowanym farszem. Cukinię posypujemy pozostałym serem.
 
DZISIAJ GRZEJE:  Pasztet z mięsa rosołowego - idealny przepis na wykorzystanie pozostałości z rosołu, zawsze tak robię
 
Krok 7. Do naczynia wlewamy ok. 100 ml gorącej wody. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. Celsjusza i pieczemy przez 35-40 minut.
 
Cukinię faszerowaną kurczakiem wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Cukinię podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!
 
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia w cieście - szybka i smaczna przekąska
 

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Mizeria na zimę w słoikach. Ekspresowy przepis na pyszny dodatek do obiadu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here