Przepis na ogórki z curry. Pikantna uczta dla podniebienia

0
7574

Ogórki z curry to pyszna i orzeźwiająca przekąska, która harmonijnie łączy świeże ogórki z intensywnym smakiem curry. Tak przygotowane ogórki są doskonałym dodatkiem do obiadu lub grilla. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na fenomenalny sok arbuzowy. Orzeźwienie latem i bomba witaminowa zimą

Przygotowanie ogórków z curry jest proste i niezwykle szybkie. Ogórki zanurzone w aromatycznym sosie curry nabierają intensywnego smaku i stają się idealnym dodatkiem do różnych potraw. Polecam przepis. 

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z mięty - orzeźwiający powiew lata - przepis

Składniki na ogórki z curryprzepis

Do przygotowania ogórków z curry potrzebować będziemy następujących składników:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 szklanki wody – 750 ml
  • 3/4 szklanki drobnego cukru – około 170 g
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 %
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 3 płaskie łyżki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 16 ziaren pieprzu
  • 4 małe listki laurowe
  • kawałek baldachy kopru ogrodowego – można pominąć
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia jak ananas do słoików. Przepis na słodką przekąskę na zimę

Oto instrukcja jak wykonać przepis na ogórki z curry krok po kroku: 

Krok 1. Umyj ogórki bardzo dokładnie pod zimną wodą, następnie odetnij im końce i obierz ze skórki. Każdą sztukę przekrój na cztery ćwiartki. 

Krok 2. Przygotuj cztery czyste, wyparzone słoiki. Do każdego słoiczka wsyp po pół łyżeczki ziaren gorczycy i po cztery ziarna czarnego pieprzu. Dołóż po listku laurowym. 

Krok 3. Zacznij układać słupki z ogórków w słoiczkach, pod koniec wciskaj słupki w wolne przestrzenie. Najlepiej będzie, gdy wypełnisz  ciasno słoiki ogórkami. 

Krok 4. W następnym kroku przygotuj zalewę. Do garnka wlej 3 szklanki wody, wsyp 3/4 szklanki cukru, wsyp jedną płaską łyżkę soli kamiennej oraz trzy płaskie łyżki przyprawy curry. Wodę z dodatkami zagotuj. Mieszaninę należy stale mieszać aż do momentu, gdy cały cukier się rozpuści. Potem do zalewy dodaj 3/4 szklanki octu spirytusowego 10% i ponownie doprowadź całość do wrzenia. Zamieszaj i od razu przelej do słoików. 

Krok 5. By ogórki z curry można było odstawić, należy je jeszcze poddać krótkiej pasteryzacji. W tym celu na dnie dużego garnka rozłóż ścierkę lub pieluchę tetrową, a słoiki ułóż obok siebie. Wlej wodę maksymalnie do 60% wysokości słoików. Następnie ustaw średnią moc palnika i zagotuj wodę do wrzenia, kolejno zmniejsz moc palnika do małej i pasteryzuj słoiki w taki sposób przez 10 minut. 

Krok 6. Zaraz po pasteryzacji można dodatkowo odwrócić słoiki do góry dnem. Sprawdzisz w ten sposób, czy słoiki są szczelnie zakręcone. Po upływie 10 minutach możesz odwrócić słoiki i wynieść słoiki z ogórkami curry do chłodnego i zacienionego pomieszczenia bez wilgoci. 

Ogórki curry można otwierać już na drugi dzień od zrobienia.

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto z czerwoną porzeczką. Idealne na spotkania rodzinne
DZISIAJ GRZEJE:  Języki teściowej – genialny przepis na koreczki z ogórków lub cukinii do słoików

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Poznaj skuteczny i szybki sposób jak oczyścić kurki. Leśnicy podpowiadają jak dobrze to zrobić
DZISIAJ GRZEJE:  Domowej roboty syrop z mięty - zwiększa odporność i skutecznie leczy przeziębienie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here