Ogórki po królewsku

0
3607

Ogórki po królewsku zdecydowanie są jednym z moich ulubionych pomysłów na przetwory. Idealnie sprawdzają mi się do obiadów, kolacji i nie tylko. Są wręcz idealne jako dodatek do potraw grillowych, jak i również do kanapek. Ich wykonanie nie zajmuje dużej ilości czasu, także nie spędzisz za dużo czasu w kuchni. Polecam!

Ogórki po królewsku wykonuję co roku i co roku cieszą się ogromną popularnością wśród moich najbliższych. Za każdym razem jestem wychwalana przez moich najbliższych. Często wyjmuję ogórki po królewsku z mojej spiżarni, gdy mam spotkania ze znajomymi i wiele razy zostałam poproszona o przepis. Koniecznie wypróbuj ten łatwy domowy przepis!

DZISIAJ GRZEJE:  Ekler na herbatnikach - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia
DZISIAJ GRZEJE:  Młoda kapusta w słoikach. Szybki, sprawdzony przepis na wyśmienite przetwory

Składniki na ogórki po królewsku – przepis:

  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 1 duża łyżka miodu
  • 5 gałązek kopru z kwiatem
  • 10 ząbków czosnku
  • 5 łyżeczek gorczycy
  • Po 2-3 ziarenka ziela angielskiego na słoik 
DZISIAJ GRZEJE:  Ogórki kiszone po koreańsku w 3 dni. Łatwy przepis na pyszną przekąskę
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy przepis na sos pomidorowy spaghetti na zimę. Szybki obiad dla całej rodziny

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie ogórków po królewsku krok po kroku – przepis:

Krok 1. Zaczniemy od dokładnego umycia ogórków gruntowych i obcięcia końcówek.

Krok 2. Ogórki kroimy na plasterki, a potem zasypujemy solą i odstawiamy na 1 h, aby ogórki puściły sok.

Krok 3. Po upłynięciu wyznaczonego czasu odlewamy sok.

DZISIAJ GRZEJE:  Karpatka z groszkiem ptysiowym. Nietuzinkowy przepis na deser bez pieczenia
DZISIAJ GRZEJE:  Ta cukinia w zalewie musztardowej nie ma sobie równych. Niesamowicie wyrazisty smak

Krok 4. Słoiki dokładnie myjemy, a następnie wyparzamy i osuszamy.

Krok 5. Do każdego słoika wkładamy gałązkę kopru z kwiatem, a następnie wkładamy ogórki. Dodajemy również po dwa ząbki czosnku ( przekrojone na pół) oraz po jednej łyżeczce gorczycy i ziele angielskie. 

Krok 6. W garnku zagotowujemy wodę, ocet, cukier i miód. Ciepłą zalewą zalewamy słoiki, zakręcamy. Potem pasteryzujemy.

Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  Domowe lody truskawkowe - szybki i niezawodny przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy pasztet pieczony w piekarniku. Pyszny przepis na co dzień i od święta

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na fenomenalny sok arbuzowy. Orzeźwienie latem i bomba witaminowa zimą
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here