Ekspresowy przepis na pyszną surówkę z młodej kapusty. Delektuj się smakiem póki czas

0
2687

Trwające lato to nie tylko cudowna pogoda i błogi odpoczynek, ale również pyszne, świeże warzywa, które konieczne trzeba skosztować! Surówka z młodej kapusty to jeden z moich ulubionych dodatków, który wyśmienicie smakuje w towarzystwie mięsa z grilla. Jej smak jest dość uniwersalny więc równie dobrze sprawdzi się jako jeden ze składników letnich wrapów czy burgerów. Sprawdź nasz przepis i sam zdecyduj z czym najbardziej lubisz zajadać naszą surówkę z młodej kapusty.

Kompozycja świeżych, młodych warzyw wraz z dodatkiem przypraw, oleju oraz odrobiny cytryny to nie tylko wyśmienity smak, ale również kopalnia witamin!  Młoda kapusta ma w sobie aż czterokrotnie więcej witaminy C niż kiszona kapusta. Oprócz tego dostarczy ona organizmowi witaminy A, E, K oraz B. Nie zapomnijmy również, że surówka z młodej kapusty to idealne źródło kwasu foliowego oraz żelaza. Samo zdrowie!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sałatkę gruzińską. Pyszny dodatek do obiadu lub grilla
DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka makaronowa z żółtym serem i świeżymi warzywami. Idealna na grilla z przyjaciółmi

Surówka z młodej kapusty – składniki:

Poniżej przedstawimy składniki oraz przepis na naszą ulubioną surówkę, jednak dodatki można modyfikować według własnego smaku. Sok z cytryny można wymienić na ocet jabłkowy, wtedy smak dania będzie nieco ostrzejszy i wyraźniejszy. Opcjonalnie można dodać również trochę poszatkowanego pora lub cebuli.

  • 500 gram młodej kapusty (około ½ większej główki)
  • 130 gram marchewki (2 średnie)
  • Pęczek koperku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • ½ łyżeczki soli
  • Szczypta pieprzu
DZISIAJ GRZEJE:  Roladki schabowe ze szpinakiem - rewelacyjne i idealne na każdą okazję
DZISIAJ GRZEJE:  Łatwy przepis na domowy kebab drobiowy. O wiele lepszy niż z niejednej restauracji

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Filet z kurczaka otulony młodą kapustą. Przepis na wyśmienity obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na gołąbki z boczkiem i ziemniakami. Idealne na rodzinne spotkania

Surówka z młodej kapusty – przepis krok po kroku:

Krok 1. Przygotowywanie surówki rozpocznij od kapusty – na początek umyją ją i zdejmij kilka pierwszych, ciemniejszych liści, a następnie odkrój głąb. Kapustę poszatkuj na drobne kawałki.

Krok 2.  Marchewki umyj, a potem obierz i zetrzyj na tarce do warzyw – duże oczka.

Krok 3. Pęczek koperku przepłucz pod bieżącą wodą, a potem osusz i drobno posiekaj nożem. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w szklanej misce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na najlepsze zawijane zrazy ze schabu. Sposób na obiad jak u mamy
DZISIAJ GRZEJE:  Jedyny prawdziwy przepis na soczyste kotlety mielone. Tradycyjny obiad jak u mamy

Krok 4. W osobnej miseczce wymieszaj składniki na delikatny, orzeźwiający sosik – wsyp cukier, sól i pieprz, a następnie dodaj 3 łyżki soku z cytryny oraz sześć łyżek oleju roślinnego. Potem całość dobrze wymieszaj i wlej do surówki.

Krok 5. Surówkę dokładnie wymieszaj, a następnie włóż do lodówki na co najmniej 20 minut. Gdy minie wyznaczony czas, ponownie wymieszaj wszystkie składniki. Przed podaniem spróbuj ją i zdecyduj czy chcesz dodać więcej przypraw lub soku z cytryny.

Surówka z młodej kapusty z tego przepisu może być przechowywana w lodówce nawet przez kilka dni, pamiętaj jednak aby była w szklanym naczyniu, pod przykryciem. Dzięki temu jej smak nadal będzie wyśmienity!

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszna sałatka z Tortellini - znika z salaterki w mgnieniu oka. Każdy ją uwielbia
DZISIAJ GRZEJE:  Surówka z kapusty pekińskiej. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Pulpeciki w sosie pomidorowym mojej mamy. Ekspresowy obiad dla całej rodziny
DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z selera konserwowego - prosty i szybki przepis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here