Bigos z młodej kapusty to jeden z tych przepisów, który gości w mojej rodzinie od wielu lat. Robiła go moja babcia, mama, a teraz robię i ja. Młoda kapusta nadaje temu daniu zupełnie inny, wyjątkowy smak, który ciężko uzyskać przygotowując je ze „starej” kapusty. A w połączeniu z aromatycznym, wędzonym boczkiem i kiełbasą to istne niebo w gębie!
W okresie wiosenno-letnim w moim menu nie może zabraknąć dań z młodej kapusty. Dlatego chętnie robię zupy, sałatki, gołąbki czy właśnie bigos z młodej kapusty, póki ona jest. Szczególnie uwielbiam przepis na bigos, który gości na moim stole dość często. Oprócz tego, że jest pyszny i zdrowy, jest również bardzo szybki w przygotowaniu.
Składniki na bigos z młodej kapusty:
Do przygotowania bigosu z młodej kapusty wykorzystuję najczęściej kiełbasę podsuszaną lub podwędzaną, dzięki temu danie ma bardziej wyrazisty smak. Oprócz tego mój przepis nie zawiera pomidorów ani przecieru, jednak jeśli ktoś lubi to połączenie to można śmiało dodać.
- 1300 gram młodej kapusty (1 główka)
- 370 gram marchewek (ok. 5 sztuk)
- 100 gram cebuli (1 mała sztuka)
- Dość duży pęczek koperku
- 150 gram podwędzanej kiełbasy
- 250 gram boczku wędzonego (najlepiej bez skóry)
- 2 szklanki wody
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki kminku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- Liście laurowe
*Szklanka 250 mililitrów
Bigos z młodej kapusty – przepis krok po kroku:
Krok 1. Pokrój boczek w drobną kostkę, a następnie umieść go w garnku. Potem włącz palnik na średnią moc, tak aby tłuszcz zaczął się wytapiać. Jeżeli zauważymy, że boczek jest zbyt chudy i zacznie się szybko przypalać to można dodać trochę smalcu lub oleju roślinnego.
Krok 2. Na niewielkie kawałki pokrój również kiełbasę oraz cebulę, następnie dorzuć do garnka z boczkiem.
Krok 3. Na tym etapie dodaj liść laurowy oraz jeśli lubisz to również pół łyżeczki kminku.
Krok 4. Wszystkie składniki w garnku podsmażaj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym samym czasie umyj i pokrój drobno marchewki – dorzuć do przygotowywanego bigosu.
Krok 5. Zgodnie z przepisem dodajemy teraz 2 szklanki wody – ilość tę można nieco zmniejszyć jeżeli nie lubimy dużej ilości sosu i wlać 1,5 szklanki.
Krok 6. Gdy składniki na bigos z młodej kapusty się gotują, my przechodzimy do przygotowania samej kapusty. Najpierw zdejmij z niej odstające, ciemniejsze liście, a następnie rozetnij na cztery części i wytnij głąby. Potem poszatkuj kapustę na drobne kawałki i dorzuć ją do garnka.
Krok 7. Dorzuć do garnka cukier, sól oraz pieprz, następnie całość dokładnie wymieszaj i przykryj pokrywką. Bigos z młodej kapusty gotuj przez około 25 minut.
Krok 8. W czasie gotowania pamiętaj od czasu do czasu zamieszać bigos. Na koniec gotowania dodaj do garnka posiekany koperek i ponownie zamieszaj całość. Teraz możesz dodać również koncentrat pomidorowy lub pomidory.
Dodatkowo:
Bigos z młodej kapusty jest już gotowy, jednak jeśli chcesz by sosik był nieco gęstszy warto dodać do niego zasmażkę.
Krok 1. Na niewielkiej patelni umieść dwie łyżki masła lub oleju oraz łyżkę mąki pszennej, następnie podgrzewaj całość na małym ogniu, cały czas mieszając.
Krok 2. Gdy zauważysz, że zasmażka zaczyna się pienić wlej ją do bigosu i dobrze wymieszaj. Gotowe!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>