Wraz z nadchodzącym sezonem jesiennym nadchodzi czas by zamknąć w słoikach aromaty letnich warzyw, aby cieszyć się nimi w chłodniejszych miesiącach. jednym z najsmaczniejszych i najbardziej wszechstronnych warzyw, które możemy przetworzyć na zimę, jest cukinia – jest bogata w witaminy i minerały, świetna na odporność.
Zapraszamy do odkrycia niezwykle smacznego i łatwego w przygotowaniu przepisu na cukinię w zalewie paprykowej. Ta wyjątkowa kompozycja łączy świeżość cukinii z aromatycznymi przyprawami i soczystymi paprykami, tworząc wyśmienity dodatek do naszych jesiennych i zimowych dań.
Oto składniki potrzebne do wykonania przepisu
Składniki
- 2 kg cukinii,
- 1,5 szklanki octu,
- 4,5 łyżki soli,
- 2 łyżki słodkiej papryki proszku,
- 2 szklanki cukru
Poznaj instrukcje do wykonania przepisu na cukinię w zalewie paprykowej krok po korku:
Krok 1. Cukinię dokładnie umyj, a następnie pokrój w centymetrową kostkę. Zasyp cukinię jedną łyżką soli i odstaw na chwilę by puściła soki. Soki puszczone przez cukinię należy odlać. Na końcu przełóż cukinię do słoików
Krok 2. Do rondla wlej ocet i dodaj cukier. Następnie dodaj sól i pozostałą słodką paprykę. Całość należy gotować na małym ogniu około 10 minut. Gorący wywar wlej do słoików z cukinią, następnie dokładnie zakręć.
Krok 3. W następnym kroku słoiki trzeba poddać pasteryzacji. Wstaw słoiki na środkową półkę piekarnika, ustaw temperaturę 120 stopni. Pasteryzuj około 30 minut aż do momentu nagrzania się piekarnika.
Krok 4. Na koniec wyjmij słoiki i ustaw je do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Cukinia przygotowana w taki sposób to świetny dodatek do dań obiadowych, kanapek, jako przystawka na domowe imprezy. Przepis jest szybki i prosty, mimo tego potrafi zaskoczyć twoich gości.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>