Kulinarne Poddasze Smaków: Przepis na Wyborne Placki z Cukinii

0
4310

Kiedy słoneczne promienie rozświetlają ogród i cukinie dojrzewają w pełni swego smaku, nadszedł czas, aby podbić kuchnię wyjątkowym przysmakiem. Dziś pragniemy przedstawić wam prawdziwe królowe letniego stołu – Cukiniowe Placki. Te delikatne, soczyste i aromatyczne placki oczarują nie tylko miłośników warzyw, ale każdego, kto spragniony jest prawdziwej uczty dla podniebienia.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na aromatyczny boczek rolowany. Idealny na obiad oraz na kanapki

Cukinia, kryjąca w sobie bogactwo smaku i witamin, odgrywa główną rolę w tym przepisie. Jej delikatna konsystencja sprawia, że placki są puszyste i lekkie, a dodatek świeżych ziół i przypraw podkreśla ich wyjątkowy smak.

Ten przepis tak naprawdę możemy przygotowywać przez cały rok, cukinia bowiem dostępna jest w sklepach zarówno w zimę. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kopytka ze szpinakiem. Zachwycają kolorem i smakiem

Składniki potrzebne do wykonania przepisu na placki z cukinii:

Do przygotowania placków z cukinii potrzebować będziemy następujacych składników;

DZISIAJ GRZEJE:  Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą. Idealny przepis na szybki rodzinny obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na botwinkę. Jak dla mnie najlepszy

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Instrukcja do wykonania przepisu krok po kroku – Placki z Cukinii 

Krok 1. Jedną większą cukinię dokładnie umyj, i odetnij oba końce.. Z Cukini wedle potrzeby można usunąć gniazda nasienne. Zetrzyj cukinię na małych lub średnich oczkach. 

Krok 2. Do miski ze startą cukinią wbij dwa jajka. Przepuść przez preserkę średni, obranyk ząbek czosnku. Posiekaj też garść szczypiorku.

DZISIAJ GRZEJE:  Kapuśniak z młodej kapusty - ekspresowy przepis na pyszny, domowy obiad

Krok 3. Następnie dodaj cztery płaskie łyżki mąki pszennej. Do całości dodaj łyżkę kwaśnej śmietany (18%) i dużą szczyptę pieprzu, cukru oraz 1/3 łyżeczki soli.

Krok 4. W następnym kroku dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce.

Krok 5. Teraz należy nagrzać patelnię z olejem, zrób to na małej mocy palnika.

DZISIAJ GRZEJE:  Młoda kapusta zasmażana. Tradycyjny przepis na łatwy i pyszny dodatek do obiadu

Krok 6. Łyżką stołową odmierzaj porcje na każdego placka. Na jeden placek przypada czubata łyżka ciasta. Kładź porcje na nagrzany olej i delikatnie rozprowadzaj na kształt okrągłego placka. Placki z cukinii smaż z każdej strony po około 2-4 minuty. Ustaw trochę wyższą moc palnika. Placki z cukinii powinny się tylko lekko rumienić, jednak mają być w środku wysmażone. Dlatego zalecane jest zmniejszenie mocy palnika i wydłużenie czasu smażenia. 

Krok 7. Usmażone porcje placków rozłóż na papierowym ręczniku, placki wypijają dużo oleju, ta czynność pozwoli ci odsączyć nadmiar oleju z placuszków.  

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ogórki małosolne jak u Babci. Poznaj na nie idealny przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy syrop truskawkowy na zimę. Pełen witamin i niesamowitego smaku

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sałatkę gruzińską. Pyszny dodatek do obiadu lub grilla
DZISIAJ GRZEJE:  Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - przepis na pyszny i szybki obiad

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here