Cukinia Kiszona w Słoiku: Fermentowana Rozkosz dla Twojego Podniebienia

0
5096

Zapomnijcie o zwykłej cukinii, a odkryjcie magię Cukinii Kiszonej w Słoiku – prawdziwej uczty dla podniebienia i ukochanego przysmaku naszych przodków. To nie tylko smaczna i aromatyczna kiszonka, ale także prawdziwy skarb zdrowia.

Cukinia kiszona pełna jest witamin i minerałów, a jej właściwości antyoksydacyjne chronią nas przed działaniem wolnych rodników. To prawdziwy eliksir zdrowia, który nie tylko wspomaga trawienie, ale również przyczynia się do ogólnego dobrego samopoczucia.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowa musztarda z cukinii. Przepis na wyjątkowy dodatek do mięs i sałatek
DZISIAJ GRZEJE:  Domowa pasta bulionowa. Łatwy przepis, który zastąpi sklepowe kostki rosołowe

Składniki potrzebne do wykonania przepisu:

Składniki:

DZISIAJ GRZEJE:  Ekler na herbatnikach - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy przepis na sos pomidorowy spaghetti na zimę. Szybki obiad dla całej rodziny

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Instrukcja do wykonania przepisu na kiszoną cukinię – krok po kroku:

Krok 1. Jako pierwszy krok, cukinię należy dokładnie umyć i przekroić na pół. Wydrąż środek miąższu łyżką. Najlepiej w tym przepisie sprawdzi się młoda cukinia, ponieważ jej skórka jest delikatna więc przetwory będą miały najlepszy smak. Pokrojone w słupki warzywa układamy pionowo w słoiku. 

Krok 2. Teraz wyparz i dokładnie oczyść słoiki. Do słoików dodaj obrane i przekrojone ząbki czosnku, ziarna ziela angielskiego oraz liście laurowe. Następnie do słoików wyłóż pokrojoną cukinię. Pamiętaj, aby warzywa były ciasno ułożone. 

Krok 3. Następnie należy przygotować zalewę. Do szerokiego garnka wlej wodę, a potem zagotuj. Do wody dodaj nieco soli. Gdy zalewa wystygnie, zalej cukinię. Słoiki należy zakręcić, jednakże nie zbyt ciasno aby proces fermentacji mógł zajść. Przetwory odłóż na około tydzień w ciemne miejsce. 

Teraz, gdy cukinie zostały dokładnie przygotowane i umieszczone w słoikach, pozostaje nam tylko cieszyć się smakiem tej wyjątkowej przetwory. Cukinia w Słoiku to nie tylko pyszny dodatek do wielu dań, ale także doskonała okazja, aby zachować smak lata na dłużej.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Jest pyszne i świeże przez kilka dni
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto na kefirze z soczystymi truskawkami. Szybki przepis na domowy placek

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe lody truskawkowe - szybki i niezawodny przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Domowa nalewka z truskawek w kilku prostych krokach. Przepis na niebiański smak

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here