Mamy idealną porę na przygotowanie zimowych przetworów. Świeże owoce i warzywa kuszą swoim wyglądem i zapachem, dlatego warto zrobić nieco zapasów na koniec roku. Sałatka z cukinii siostry Anastazji to przepis na pyszny dodatek do obiadu jak i samodzielną przekąskę. Warto też podkreślić, że jest bardzo łatwa w przygotowaniu – każdy może to zrobić!
Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw – dodaję ją do świeżych sałatek, smażę oraz marynuję. Dlatego w tym roku również nie mogłam zapomnieć o pysznej sałatce siostry Anastazji! Ten przepis umożliwi mi delektowanie się cukinią kiedy tylko będę miała na to ochotę. Jeśli również jesteś fanem marynowanych pyszności to sałatka z cukinii będzie dla Ciebie idealna.
Sałatka z cukinii – składniki:
Przepisy siostry Anastazji niejednokrotnie były wykorzystywane w mojej kuchni, jednak to sałatka z cukinii skradła moje serce. Aby ją przygotować nie potrzeba wiele składników, a mimo to jest przepyszna.
Sałatka:
- 2 kilogramy cukinii
- 300 gram cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 małe marchewki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Sól
Zalewa:
- 125 mililitrów octu
- 125 mililitrów wody
- 120 gram cukru
- 125 mililitrów oliwy z oliwek
Sałatka z cukinii siostry Anastazji – przygotowanie krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności umyj i osusz cukinię, następnie pokrój ją w cieniutkie plasterki. Potem oprósz solą i odstaw na około 2-3 godzinki, tak aby puściła sok.
Krok 2. Obierz czosnek, a potem każdy ząbek pokrój w cienkie plasterki. Obraną cebulę również pokrój, ale w kosteczkę. Na koniec obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach marchewkę.
Krok 3. Cukinię odciśnij z soku, a następnie połącz z pozostałymi warzywami.
Krok 4. W osobnym naczyniu dodaj do siebie składniki na zalewę, potem całość dokładnie wymieszaj i zalej nią sałatkę z cukinii. Odstaw miskę na około 30 minut.
Krok 5. Gdy wyznaczony czas minie możemy rozpocząć przekładanie sałatki do słoików. Pamiętaj jednak, aby były one dobrze umyte, a najlepiej wyparzone.
Krok 6. Postaraj się wypełniać słoiki dość szczelnie, uzupełniając je zalewą. Następnie każdy z nich zakręć i pasteryzuj przez około 20 minut. Po tym czasie obróć je do góry dnem i pozostaw tak do wystudzenia.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>