Buraczki z cukinią. Przepis na pyszny dodatek do obiadu

0
56131

Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na buraczki do słoików, nie mogłaś trafić lepiej. Ten przepis jest wręcz idealny i wykonuję go co roku. Buraczki stoją rok bez żadnego problemu, dlatego jest to przepis, który powinnaś wypróbować. Serdecznie polecam!

Sezon na warzywa z ogrodu wciąż trwa, dlatego, aby nic się nie zmarnowało, polecam Ci ten przepis. Moi bliscy uwielbiają te buraczki. Najczęściej podaję je wraz z gołąbkami, choć nie tylko. Sprawdzają się jako dodatek do każdego obiadu i jestem pewna, że wszyscy Cię za nie wychwalą. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na gęsty syrop z mięty. Orzeźwiający dodatek do herbaty i napojów
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na słynne krokodylki. Ten przepis na ogórki nigdy mi się nie znudzi

Składniki na buraczki do słoików – przepis:

  • 3 kg buraczków
  • 3 kg cukinii (najlepiej młodej)
  • 0,5 kg papryki
  • 1 kg cebuli
  • sól

Składniki na zalewę:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju
  • 2-3 płaskie łyżeczki soli
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3 łyżki cukru
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka listków laurowych
DZISIAJ GRZEJE:  Truskawkowy sernik na zimno. Ekspresowy przepis na wyśmienity deser
DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowy przepis na pyszną surówkę z młodej kapusty. Delektuj się smakiem póki czas

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie Buraczków do słoików krok po kroku – przepis:

Krok 1. Zaczniemy od dokładnego umycia buraczków. Buraczki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.

Krok 2. Przestudzone buraki obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Krok 3. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do cukinii dodajemy trochę soli i odstawiamy do momentu, aż cukinia puści wodę.

Krok 4. Cebulę kroimy w drobną kostkę i również solimy i odstawiamy.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię marynowaną po francusku czyli urok i smak francuskiej kuchni w słoiczku
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy syrop truskawkowy na zimę. Pełen witamin i niesamowitego smaku

Krok 5. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.

Krok 6. Cukinię i cebulę odciskamy z wody, a następnie wszystkie warzywa mieszamy ze sobą.

Krok 7. W dużym garnku umieszczamy wszystkie składniki na zalewę, a następnie gotujemy i zalewamy nią warzywa. Całość gotujemy przez ok. 20 min.

Krok 8. Buraczki przekładamy do słoików, a następnie zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 minut.

Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  Chrupiące i smakowite ogórki kanapkowe. Idealne do jedzenia już po dwóch dniach
DZISIAJ GRZEJE:  Papryka marynowana w słoikach. Łatwy przepis na smakowity przysmak na zimę

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ogórki marynowane w miodzie i musztardzie. Idealne na imprezową przystawkę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here