Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na buraczki do słoików, nie mogłaś trafić lepiej. Ten przepis jest wręcz idealny i wykonuję go co roku. Buraczki stoją rok bez żadnego problemu, dlatego jest to przepis, który powinnaś wypróbować. Serdecznie polecam!
Sezon na warzywa z ogrodu wciąż trwa, dlatego, aby nic się nie zmarnowało, polecam Ci ten przepis. Moi bliscy uwielbiają te buraczki. Najczęściej podaję je wraz z gołąbkami, choć nie tylko. Sprawdzają się jako dodatek do każdego obiadu i jestem pewna, że wszyscy Cię za nie wychwalą. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Składniki na buraczki do słoików – przepis:
- 3 kg buraczków
- 3 kg cukinii (najlepiej młodej)
- 0,5 kg papryki
- 1 kg cebuli
- sól
Składniki na zalewę:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka oleju
- 2-3 płaskie łyżeczki soli
- 1 szklanka octu 10%
- 3 łyżki cukru
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- kilka listków laurowych
Wykonanie Buraczków do słoików krok po kroku – przepis:
Krok 1. Zaczniemy od dokładnego umycia buraczków. Buraczki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.
Krok 2. Przestudzone buraki obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 3. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do cukinii dodajemy trochę soli i odstawiamy do momentu, aż cukinia puści wodę.
Krok 4. Cebulę kroimy w drobną kostkę i również solimy i odstawiamy.
Krok 5. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.
Krok 6. Cukinię i cebulę odciskamy z wody, a następnie wszystkie warzywa mieszamy ze sobą.
Krok 7. W dużym garnku umieszczamy wszystkie składniki na zalewę, a następnie gotujemy i zalewamy nią warzywa. Całość gotujemy przez ok. 20 min.
Krok 8. Buraczki przekładamy do słoików, a następnie zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 minut.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>