Wśród moich przetworów na zimę nie mogło zabraknąć również patisonów, które posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Ta odmiana dyni zwyczajnej jest pełna witamin i minerałów. Już jedna filiżanka ugotowanego patisona zapewnia nam 43% zapotrzebowania na witaminę C! Oprócz tego nasze patisony z chili dają nam 13% dziennej wartości kwasu foliowego, a także duże ilości witaminy A, B6 czy magnezu i potasu. Samo zdrowie!
Warto dbać o swój organizm dostarczając mu odpowiednią ilość witamin, ale możemy robić w to sposób jak najbardziej przyjemny, a więc zajadając się smakołykami. Jest to szczególnie ważne jesienią, kiedy nasza odporność mocno spada. Patisony z chili są nie tylko bardzo zdrowe, ale również mają niesamowity smak. Każdy choć raz powinien ich spróbować, a z pewnością wykorzysta przepis ponownie.
Patisony z chili – składniki na przetwory na zimę:
Patisony z chili są niesamowicie łatwe w przygotowaniu, a przy tym nie zawierają zbyt wielu wymyślnych składników. Jednak dzięki odpowiedniej kompozycji przypraw, nasze przetwory z przepisu smakują po prostu obłędnie.
- 1 kilogram niewielkich patisonów
- ½ główki czosnku
- 3 liście laurowe
- 1 papryczka chili
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 10 ziarenek gorczycy
- 5 łyżek cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 5 szklanek wody
Przepis na patisony z chili krok po kroku:
Krok 1. Na początek umyj dokładnie wszystkie patisony, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Potem włóż je do czystych, wyparzonych słoików.
Krok 2. Obrany czosnek oraz chili siekamy na drobne kawałeczki, a potem dodajemy do słoików z patisonami.
Krok 3. Nadszedł moment w którym musimy przygotować zalewę. W tym celu w garnuszku połącz ze sobą: wodę, ocet, cukier, sól oraz przyprawy, a potem całość wymieszaj.. Następnie wszystkie składniki zagotuj.
Krok 4. Tak przygotowane patisony z chili zapasteryzuj przez 15 minut, a potem odłóż słoiki do wystudzenia do góry dnem.
Krok 5. Gdy słoiki całkowicie wystygną należy przechowywać je w ciemnym, chłodnym miejsc
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>