Moja babcia miała u siebie w domu duży słoik w którym trzymała ciasteczka i częstowała nas nimi gdy przyjeżdżaliśmy. Były to właśnie takie kruche ciasteczka z cukrem, jakie dzisiaj sama piekę w swoim domu. Dzieciaki je uwielbiają, a ja sama chętnie zajadam się nimi do kawy. Przepis nie jest zbyt skomplikowany, a ciasteczka utrzymują świeżość bardzo długo.
Każdego z nas czasem dopadnie ochota na coś słodkiego, dlatego warto mieć w domu właśnie taki słoiczek ze słodkościami. Kruche ciasteczka z cukrem dzięki połączeniu delikatnego maślanego smak z drobinkami cukru to istne niebo w gębie! To również świetny dodatek do kawy w przypadku niezapowiedzianych gości.
Składniki na kruche ciasteczka z cukrem:
Przepis na ciasteczka możesz również urozmaicić według własnych upodobań. Sama czasem dodaję nieco przyprawy korzennej lub startej czekolady. Dzięki temu kruche ciasteczka z cukrem zawsze są inne!
- 400 gram mąki pszennej
- 200 gram zimnego masła
- 2 żółtka
- 125 gram kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Do dekoracji:
- 150 gram cukru o grubej rafinadzie
- 1 białko
Przepis na kruche ciasteczka z cukrem krok po kroku:
Krok 1. Przygotuj dużą miskę i przesiej do niej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj cukier wanilinowy oraz szczyptę soli.
Krok 2. Wyjmij masło z lodówki i pokrój je na mniejsze kawałki, potem dodaj je do suchych składników. Wlej również śmietanę oraz żółtka.
Krok 3. Z przygotowanych składników wyrób gładkie, jednolite ciasto, następnie uformuj z niego kulę i zawiń w folię spożywczą. Potem wstaw do lodówki na 2 godziny.
Krok 4. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw na 200 stopni, tak aby się już nagrzewał.
Krok 5. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 3 części, następnie na blacie posypanym mąką każdą z nich rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
Krok 6. Przy pomocy foremek wykrawaj ciasteczka, a potem każde z nich ułóż na blaszce pozostawiając odstępy.
Krok 7. Aby kruche ciasteczka z cukrem były tak wyśmienite wysmaruj je delikatnie białkiem i posyp grubym cukrem.
Krok 8. Przygotowane kruche ciastka włóż do piekarnika, a następnie piecz przez około 20 minut zgodnie z przepisem do wyrośnięcia i zarumienienia. Potem wystarczy wyjąć je do przestudzenia. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>