Nie masz pomysłu na zrobienie pysznej i łatwej przekąski, która umili ci oglądanie ulubionego programu w telewizji lub serialu na Netflixie? Spieszymy z pomocą. Dzisiaj prosty przepis na paluchy francuskie z boczkiem.
DZISIAJ GRZEJE: Przepis na szybką sałatkę z makaronem - zobacz koniecznie i podziel się nim z innymi
Przygotowanie paluchów jest bardzo proste i stosunkowo tanie. Taka przekąskę można podać np. z keczupem lub jakimś dipem.
Składniki na paluchy:
- dwa opakowania ciasta francuskiego
- 100 gramów startego sera żółtego
- 100 gramów surowego boczku wędzonego w plastrach
- jajko do posmarowania
- Posiekana pietruszka
- opcjonalnie czarnuszka do posypania
Sposób przygotowania krok po kroku:
- Jedno ciasto francuskie rozwiń i dokładnie posmaruj rozbełtanym wcześniej jajkiem. Dokładnie rozsyp na nim ser i połóż plastry boczku. Posyp posiekaną pietruszką.
2. Rozwiń drugie ciasto i je również posmaruj jajkiem. Następnie stroną posmarowaną jajkiem dociśnij mocno na pierwszy płat z serem i boczkiem. Całość zacznij kroić na około półtoracentymetrowe kawałki i zawijaj je w spiralkę.
3. Na sam koniec posmaruj paluchy rozbełtanym jajkiem i jeśli chcesz posyp czarnuszką.
4. Paluchy piecz w temperaturze 220 stopni około 15-20 minut. Obserwuj aż się zarumienią.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>