Zdrowa, domowa Nutella. Tańsza i pyszniejsza niż ta sklepowa

0
3072

Kto z nas nigdy nie jadł Nutelli? Ten pyszny krem orzechowy ma jednak swoje wady. Zawiera bowiem tony cukru i inne niezbyt zdrowe składniki, przez co nie powinien być częstym gościem na naszych stołach. Istnieją jednak alternatywy. Tańszy i przede wszystkim zdrowszy krem można zrobić w domu.

DZISIAJ GRZEJE:  Bajaderki - ten przepis powinien znać każdy, przyda się zwłaszcza w okresie świątecznym
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Balladyna z malinami - pyszne połączenie masy kajmakowej i owoców w jednym cieście

Nutella to świetny dodatek do kanapek czy ciast. Prócz tego, że nie należy do najzdrowszych produktów, to jej cena może odstraszać, zwłaszcza w dobie galopującej inflacji. Dlatego warto zrobić ją samemu, ponieważ tak przyrządzona wcale nie smakuje gorzej niż ta ze sklepowych półek.

Domowa Nutella składniki

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Domowa Nutella krok po kroku

  1. Orzechy wysyp i rozprowadź na blaszce, na której najpierw ułóż papier do pieczenia. Wstaw blaszkę do nagrzanego do 170°C piekarnika i praż orzechy około 7 minut. Dzięki temu będą dużo bardziej aromatyczne.
  2. Podprażone orzechy przełóż do malaksera i dodaj tam pozostałe składniki, czyli cukier, kakao, ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli. 
  3. Blenduj całość tak długo, aż krem będzie gładki i aksamitny. Gotowe!
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy makaron na szybki obiad. Niebiański smak i ekspresowe wykonanie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Kulinarne Poddasze Smaków: Przepis na Wyborne Placki z Cukinii
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kopytka ze szpinakiem. Zachwycają kolorem i smakiem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here