W Polsce mamy piękne, dorodne, pyszne buraki. Ich właściwości zdrowotne są nieocenione. Burak to dostarczyciel masy witamin i minerałów, które wpływają bardzo pozytywnie na nasz organizm.
Buraki zawierają między innymi witaminę C, kwas foliowy, witaminy A, B1, B6, żelazo, magnez i wapń. Połączenie tylu zdrowych elementów czyni to warzywo naprawdę przewspaniałym. W tym artykule znajdziesz przepis na niesamowity zakwas z buraka. Smaczny i arcyzdrowy. Zrób go koniecznie.
Składniki na zakwas z buraków
Zakwas z buraków krok po kroku
- Umyj i obierz buraki, a następnie pokrój je w grubsze plastry.
- Tak pokrojone warzywa ułóż w dużym słoju na dnie i przekładaj je warstwami ziela angielskiego, czosnkiem i liściem laurowym. Finalną warstwą koniecznie muszą być buraki.
- Wsyp wyznaczoną ilość soli do wyznaczonej ilości chłodnej wody i zalej tym słój z burakami tak, aby woda przykryła je całe. W innym wypadku mogą spleśnieć.
- Słój przykryj pokrywką lub ściereczką i odstaw na tydzień w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie przelej przez sitko czysty zakwas do mniejszych słoików i przechowuj je w lodówce. Gotowe!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>