Chleb razowy to prawdziwa gratka dla fanów ciemniejszego, zdrowszego pieczywa. Zamiast kupować go w sklepie, przygotuj go sam w domu. Własne wypieki nie tylko smakują lepiej, ale dają też dużą dozę satysfakcji.
Oprócz składników będziesz potrzebował jeszcze formy mniej więcej o wymiarach 10 cm x 30 cm.
Składniki na chleb razowy
- 500 gramów mąki pszennej razowej typ 2000
- 500 ml wody, czyli 2 szklanki
- 7 g drożdży instant, czyli mała saszetka
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy lub innego oleju roślinnego
- 100 g pestek i nasion: najlepiej mieszanka pestek dyni, pestek słonecznika i nasiona siemienia lnianego
Chleb razowy krok po kroku
- Przygotuj dużą misę. Do niej wsyp równo 500 gramów mąki pszennej razowej typu 2000 Dodaj dwie płaskie łyżeczki soli oraz jedną łyżeczkę cukru. Następnie wrzuć również saszetkę suszonych drożdży instant o masie 7 gramów. Do suchych składników dodaj także około 100 gramów mieszanki pestek i nasion.
- Do miski z wcześniej wymieszanymi suchymi składnikami wlej dwie szklanki lekko ciepłej wody o temperaturze nieprzekraczającej 30 stopni Celsjusza. Dodaj również łyżkę delikatnej oliwy lub oleju roślinnego. Dokładnie wymieszaj wszystko, aż składniki całkowicie się połączą. Otrzymasz gęste, lepko-klejące się ciasto chlebowe.
- Ciasto na chleb razowy przykryj folią lub ścierką i pozostaw wyrośnięcia przez około dwie godziny. Dla lepszego efektu możesz umieścić je w lekko nagrzanym piekarniku do 35 stopni. Przed włożeniem wyłącz piekarnik. Ciasto powinno dobrze wyrosnąć, będąc puszyste i napowietrzone.
- Przed przełożeniem ciasta do formy, najpierw wyłóż ją dobrym papierem do pieczenia. Podczas przenoszenia i wyrównywania ciasta, zapewne straci ono swoją puszystość. To nic, ponieważ ciasto wyrośnie jeszcze raz przed samym pieczeniem. Ciasto w foremce ponownie odstaw do drugiego wyrastania, także w nagrzanym do 35 stopni piekarniku. Tym razem wystarczy pół godziny.
- Nagrzej piekarnik do 210 stopni i umieść ciasto na półce o jedną niżej niż środkowa. Wyrośnięte na nowo ciasto włóż do piekarnika i piecz przez 45 minut, aż ładnie się zrumieni.
- Po tym czasie chleb wyjmij i zostaw do wystudzenia. Gdy ostygnie, możesz wyjąć go z formy i kroić. Gotowe!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>