Nie kupuj chleba razowego. Zrób go według tego przepisu. Dodaj nasiona i ciesz się pysznym zdrowym chlebkiem

0
3837

Chleb razowy to prawdziwa gratka dla fanów ciemniejszego, zdrowszego pieczywa. Zamiast kupować go w sklepie, przygotuj go sam w domu. Własne wypieki nie tylko smakują lepiej, ale dają też dużą dozę satysfakcji.

DZISIAJ GRZEJE:  Bananowa chmurka: Słodka przyjemność bez włączania piekarnika
DZISIAJ GRZEJE:  Makaron z brokułami w sosie śmietankowym. Prosto i smacznie

Oprócz składników będziesz potrzebował jeszcze formy mniej więcej o wymiarach 10 cm x 30 cm.

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Składniki na chleb razowy

  • 500 gramów mąki pszennej razowej typ 2000
  • 500 ml wody, czyli 2 szklanki
  • 7 g drożdży instant, czyli mała saszetka
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy lub innego oleju roślinnego
  • 100 g pestek i nasion: najlepiej mieszanka pestek dyni,  pestek słonecznika i nasiona siemienia lnianego
DZISIAJ GRZEJE:  Dżem z aronii, który nie posiada goryczki. Zobacz ten sprawdzony przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Super przepis na zupę dyniową

Chleb razowy krok po kroku

  1. Przygotuj dużą misę. Do niej wsyp równo 500 gramów mąki pszennej razowej typu 2000 Dodaj dwie płaskie łyżeczki soli oraz jedną łyżeczkę cukru. Następnie wrzuć również saszetkę suszonych drożdży instant o masie 7 gramów. Do suchych składników dodaj także około 100 gramów mieszanki pestek i nasion.
  2. Do miski z wcześniej wymieszanymi suchymi składnikami wlej dwie szklanki lekko ciepłej wody o temperaturze nieprzekraczającej 30 stopni Celsjusza. Dodaj również łyżkę delikatnej oliwy lub oleju roślinnego.  Dokładnie wymieszaj wszystko, aż składniki całkowicie się połączą. Otrzymasz gęste, lepko-klejące się ciasto chlebowe.
  3. Ciasto na chleb razowy przykryj folią lub ścierką i pozostaw wyrośnięcia przez około dwie godziny. Dla lepszego efektu możesz umieścić je w lekko nagrzanym piekarniku do 35 stopni. Przed włożeniem wyłącz piekarnik. Ciasto powinno dobrze wyrosnąć, będąc puszyste i napowietrzone.
  4. Przed przełożeniem ciasta do formy, najpierw wyłóż ją dobrym papierem do pieczenia. Podczas przenoszenia i wyrównywania ciasta, zapewne straci ono swoją puszystość. To nic, ponieważ ciasto wyrośnie jeszcze raz przed samym pieczeniem. Ciasto w foremce ponownie odstaw do drugiego wyrastania, także w nagrzanym do 35 stopni piekarniku. Tym razem wystarczy pół godziny.
  5. Nagrzej piekarnik do 210 stopni i umieść ciasto na półce o jedną niżej niż środkowa. Wyrośnięte na nowo ciasto włóż do piekarnika i piecz przez 45 minut, aż ładnie się zrumieni.
  6. Po tym czasie chleb wyjmij i zostaw do wystudzenia. Gdy ostygnie, możesz wyjąć go z formy i kroić. Gotowe!
DZISIAJ GRZEJE:  Surówka z jabłkiem i kapustą. Zrobisz ją w chwilę
DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z szynką i warzywami z łatwo dostępnych składników

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Soczysta pierś z kurczaka z zapiekanymi ziemniaczkami. Ten restauracyjny przepis to hit
DZISIAJ GRZEJE:  Kochasz grzyby? Szykuj koszyk! Już niedługo w polskich lasach będzie ich mnóstwo

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here