Sprawdzony przepis na tradycyjny keks orzechowy

0
5522

Keks bez wątpienia kojarzy się z Bożym Narodzeniem. To biszkoptowe ciasto wypiekane w podłużnej formie często gości na naszych stołach właśnie pod koniec grudnia. Do świąt pozostało jeszcze trochę czasu, więc warto przypomnieć sobie przepis jak zrobić dobry keks.

Pysznego keksa zrobisz w bardzo prosty sposób. Wystarczy połączyć w odpowiedniej kolejności kilka prostych składników. Polecam przepis każdemu. 

DZISIAJ GRZEJE:  Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi smak dzieciństwa
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na panierowaną mortadelę - smak mojego dzieciństwa

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Składniki na keks orzechowy – przepis 

Do przygotowania pysznego keksa orzechowego potrzebować będziemy następujących składników: 

  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 150g masła 82%
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 50g posiekanych orzechów laskowych
  • 50g posiekanych migdałów
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 100g żurawiny
  • 200g gorzkiej czekolady
DZISIAJ GRZEJE:  Smaczne, ekspresowe ciasto. Zrobisz je w kwadrans
DZISIAJ GRZEJE:  Proste i Smaczne: Domowe Ciasto ze Śliwkami, Krok po Kroku

Przepis na keks orzechowy krok po kroku

Krok 1. Przygotuj keksówkę o długości około 25 centymetrów i wyłóż ją papierem do pieczenia.

Krok 2. Piekarnik nagrzej dokładnie do temperatury 165 stopni.

Krok 3. Cukier utrzyj z miękkim masłem do czasu, aż uzyskasz puszystą masę. Dodaj stopniowo rozmącone jajka naprzemiennie z mąką.

Krok 4. Do ostatniej połówki mąki w szklance dodaj proszek do pieczenia i wsyp do masy.

Krok 5. Migdały, orzechy, skórkę z pomarańczy, żurawinę i czekoladę pokrojoną w grubszą kostkę wrzuć do miski i obsyp mąką, tak aby dobrze pokryła każdy składnik.

Krok 6. Teraz dodaj wszystkie te składniki do ciasta, aby połączyły się z masą. Następnie uzupełnij tą masą całą keksówkę. Spodem łyżki zrób niewielkie zagłębienia wzdłuż całego ciasta.

Krok 7. Piecz keks przez godzinę. Po tym czasie pozostaw ciasto do ostygnięcia. Potem wyjmij je z formy, wtedy będzie już gotowe do krojenia i jedzenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z szynką i warzywami z łatwo dostępnych składników
DZISIAJ GRZEJE:  Siemię lniane to zdrowa skóra i włosy. Zobacz kilka zastosowań tego produktu

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka cytrynowa z miodem. Dla smaku i dla zdrowia
DZISIAJ GRZEJE:  Pulpeciki w sosie koperkowy. Idealny pomysł na jesienny obiad

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here