Jarzynka na zimę. Możesz ją przechowywać cały rok

0
26003

Wystarczy kilka podstawowych warzyw, kilka słoików i sól, aby stworzyć pyszne jarzyny w słoiku, które odpowiednio przygotowane będą gotowe do spożycia przez cały rok.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z szynką i warzywami z łatwo dostępnych składników
DZISIAJ GRZEJE:  Bananowa chmurka: Słodka przyjemność bez włączania piekarnika

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Składniki na jarzyny na zimę

  • 1,2 kg marchewki,
  • 60 dag pietruszki (korzeń)
  • 50 dag selera (korzeń)
  • 20 dag pora
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka gałązek natki selera i lubczyku
  • 35 dag soli do przetworów,
  • 8 słoiczków około 300 ml każdy
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kotleciki z cukinii. Pyszny i szybki sposób na obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Przekąska doskonała, czyli paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem

Jarzyny na zimę krok po kroku

  1. Korzeń marchewki i selera umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Pora umyj i pokrój w kosteczkę.
  2. Lubczyk, natkę pietruszki i selera drobniutko posiekaj.
  3. Wszystkie jarzyny posól wyznaczoną ilością soli i zostaw na kilka godzin.
  4. Po tym czasie wkładaj jarzyny łyżką do wyparzonych wcześniej słoików i ugniataj na tyle mocno, aby na wierzchu powstał naturalny sok.
  5. Słoiki dobrze zakręć i przechowuj w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu. Będą dobre do spożycia przez rok.
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia Marynowana w Zalewie Słodko-Kwaśnej: Rozkosz Smaków w Słoiczku
DZISIAJ GRZEJE:  Makaron z brokułami w sosie śmietankowym. Prosto i smacznie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka cytrynowa z miodem. Dla smaku i dla zdrowia
DZISIAJ GRZEJE:  Jagody na zimę. Przydadzą się do deserów i pomogą na problemy brzuszne

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here