Wątróbka nie należy do potraw, które uwielbiają wszyscy. Jest to danie często pomijane, zwłaszcza przez dzieci, lecz głównie dlatego, że zostaje ono słabo przygotowana. Dzisiaj pokażemy, jak zrobić idealną drobiową wątróbkę z jabłkiem.
Wątróbka z jabłkiem przyrządzona według tego przepisu sprawi, że nawet Twoje dziecko zje kawałek! Podpowiemy, jak sprawić, by wątróbka nie była gorzka i nie strzelała na patelni.
Składniki na wątróbkę drobiową z jabłkami – przepis
Do wykonania pysznej wątróbki drobiowej z jabłkami i cebulą potrzebujecie następujących składników:
- 800 gramów wątróbki drobiowej z kurczaka
- 3 mniejsze cebule
- 2 mniejsze jabłka
- 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- zioła i przyprawy: listek laurowy, łyżeczka majeranku, łyżka listków rozmarynu (może być suszony), płaska łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu
Wątróbka z jabłkami krok po kroku – przepis*
* Na początek małe wskazówki. Jeżeli chcesz, aby wątróbka straciła swoją goryczkę, to odpowiednio wcześniej ją oczyść z tłuszczu oraz żyłek i zostaw na minimum kilka godzin w marynacie z zimnego mleka i kilku listków rozmarynu oraz odrobiny kminku. Jeżeli natomiast chcesz, żeby na patelni nie „strzelała” tak bardzo, nakłuj każdy kawałek widelcem przed smażeniem.
Krok 1. Wątróbkę z kurczaka dokładnie oczyść z żyłek i tłuszczu i umyj. Nie musisz jej kroić, kawałki wątróbki z kurczaka są wystarczająco małe.
Krok 2. Przygotuj sobie przed smażeniem cebulę. Trzy mniejsze cebule pokrój w piórka i odstaw.
Krok 3. Nagrzej dużą patelnię i zmniejsz moc palnika do trochę wyższej niż średnia. Następnie dodaj dwie łyżki oleju lub smalcu. Dobrze nagrzej patelnie i wykładaj na nią wątróbkę. Nie musisz uprzednio obtaczać jej w mące, lecz jeżeli chcesz, zrób to.
Krok 4. Smaż wątróbki z obu stron po około dwie minuty. Wątróbka ma się lekko zrumienić, bowiem będzie jeszcze dochodzić i dusić się razem cebulą i jabłkami.
Krok 5. Teraz wątróbkę przełóż do jakiegoś naczynia, ale uważaj, by sok z niej wydobyty pozostał na patelni. Tam jest smak!
Krok 6. Na patelnię wlej dwie łyżki oleju i gdy ten złapie temperaturę, dodaj cebulę i listek laurowy. Zmniejsz moc palnika do średniej i smaż tak cebulę przez około 20 minut na piękny złocisty kolor, co jakiś czas mieszając.
Krok 7. Gdy cebula się smaży, możesz przygotować jabłka. Nie obieraj ich, tylko umyj, przekrój na pół i pozbądź się niejadalnych części. Następnie połówki przekrój na dwie albo na cztery części.
Krok 8. Jabłka dodaj do cebuli, gdy ta już się zrumieni. Przypraw wszystko łyżeczką majeranku oraz listkami rozmarynu. Możesz zastąpić go suszonym. Całość smaż przez około 10 minut. Zarządzaj patelnią tak, aby jabłka lekko się przypiekły.
Krok 9. Kiedy jabłka już się przypieką, ponownie wrzuć na patelnię wątróbkę. Dopraw teraz całość pieprzem, przykryj patelnię przykrywką, zmniejsz płomień na niewielki i duś tak danie przez 15 minut.
Krok 10. Po kwadransie, gdy wszystko pięknie się udusi, mięso i jabłka puszczą swoje aromaty, możesz całość posolić płaską łyżeczką soli. Jeżeli lubisz bardziej słone, dodaj więcej, lecz uważaj, by nie przesadzić. Po posoleniu lekko zamieszaj danie, które jest już gotowe do podania. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>