Szarlotka bez pieczenia. To ciasto jest przepyszne

0
25395

W kuchni warto próbować alternatywnych sposobów na przyrządzenie klasycznych potraw czy deserów. Klasyczna szarlotka kojarzy nam się z pięknym, pieczonym zapachem ciasta, lecz możesz zrobić ją również na zimno, bez pieczenia!

Kto wie, może taka wersja posmakuje ci nawet bardziej. Słodkości na zimno przygotowuje się szybciej i prościej. Istnieje mniejsza szansa, że coś ci nie wyjdzie. Kieruj się tym przepisem.

DZISIAJ GRZEJE:  Makaron z brokułami w sosie śmietankowym. Prosto i smacznie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy syrop na kaszel. Wypróbuj go koniecznie, a pozbędziesz się przeziębienia znacznie szybciej

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Dżem z aronii, który nie posiada goryczki. Zobacz ten sprawdzony przepis

Składniki na szarlotkę bez pieczenia – przepis 

Aby zrobić szarlotkę na zimno według tego przepisu przygotuj sobie te oto składniki:

Składniki na spód

  • około 150 g podłużnych biszkoptów – maksymalnie 1 opakowanie 200 g
  • 220 ml mleka – niepełna szklanka

Składniki na warstwę z jabłkami

  • 2 kg kwaśnych jabłek – najlepiej antonówka lub szara reneta
  • 2 galaretki – klasyczne opakowanie około 77 g – najlepiej cytrynowa, pomarańczowa lub brzoskwiniowa
  • 500 ml wrzątku – 2 szklanki

Składniki na bitą śmietanę

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 % – cały kartonik
  • 50 g cukru pudru –  3 pełne łyżki
  • 1 łyżka żelatyny w proszku – do 15 g
  • 70 ml wrzątku – nieco ponad 1/4 szklanki

Składniki na dekorację

  • 50-100 g płatków migdałów
DZISIAJ GRZEJE:  Schab ze śliwką według przepisu siostry Anastazji. Delikatna nuta pomarańczy całkowicie odmienia jego smak

Szarlotka bez pieczenia krok po kroku – przepis

Forma na ciasto ma u mnie wymiary 20 x 30 cm.

Krok 1. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Krok 2. Starte jabłka włóż do garnka z grubym dnem i przykryj przykrywką. Na średniej mocy palnika doprowadź je do zagotowania. Wtedy dobrze je pomieszaj i zmniejsz moc palnika, aby jabłka tylko lekko się gotowały. Rób to ciągle pod przykrywką. Jabłka powinny być gotowe po około 20 minutach.

Krok 3. Dwie galaretki brzoskwiniowe, cytrynowe lub też pomarańczowe zalej wrzątkiem i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści.

Krok 4. Całą rozpuszczoną i gorącą jeszcze galaretkę wlej do garnka z ugotowanymi jabłkami, które co najmniej kilka minut wcześniej zostały zdjęte z palnika, by nie były już wrzące. Wszystko wymieszaj i odstaw, by ostygło i stężało. Kontroluj co jakiś czas jabłka, muszą być dobrze stężałe, ale jednocześnie jeszcze plastyczne.

DZISIAJ GRZEJE:  Piernik z kremem budyniowym - przepis na świąteczne ciasto, które powala na kolana

Krok 5. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Aby papier trzymał się wewnętrznych rantów, posmaruj wcześniej formę masłem. 

Krok 6.  Miej pod ręką 150-200 gramów podłużnych biszkoptów.  Do szerszej miseczki wlej około 220 ml mleka. Każdego biszkopta maczaj najpierw w mleku, a potem od razu układaj jeden obok drugiego na dnie formy. Jeżeli się nie mieszczą, możesz je przycinać.

Krok 7. Masę z jabłek i galaretki przełóż do formy z nasączonymi biszkoptami i wyrównaj powierzchnię. Formę umieść w lodówce, by wszystko dobrze stężało.

Krok 8. Czas zrobić bitą śmietaną z domieszką żelatyny. Łyżkę lub listek żelatyny umieść w szklance z 70 ml wrzątku. Żelatynę mieszaj mocno i na tyle długo, aż całkowicie rozpuści się w gorącej wodzie i potem odstaw. Ona szybko ostygnie, więc ubij w międzyczasie śmietankę z cukrem pudrem.

DZISIAJ GRZEJE:  Budyniowiec z brzoskwiniami, czyli ciasto idealne

Krok 9. Do wysokiego naczynia wlej dobrze schłodzoną, najlepiej włożoną wcześniej na chwilę do zamrażarki śmietankę 30 procent. Na starcie wsyp do niej 50 gramów cukru pudru, czyli około 3 pełne łyżki. 

Krok 10. Zacznij ubijać śmietankę. Najpierw na małych obrotach, a potem sukcesywnie je zwiększaj. Miksuj tak długo, aż będzie gęsta, sztywna i gotowa do dalszych działań.

Krok 11. Do ubitej śmietanki wlej ostudzoną, jeszcze lekko ciepłą żelatynę (może być już zimna). Cały czas mieszaj śmietankę na niskich obrotach. 

Krok 12. Teraz wyjmij z lodówki formę z warstwą biszkoptów i tężejących jabłek. Bitą śmietaną wypełnij całą i zanieś z powrotem do lodówki.

Krok 13. Wystarczy jeszcze uprażyć migdały na patelni. Wysyp je na suchą patelnię na średnim ogniu i praż, aż się zrumienią. Mieszaj je co chwila. Po 5 minutach powinny być gotowe.

Krok 14. Szarlotkę posyp płatkami tuż przed jej podaniem albo minimum po godzinie czasu, który spędzi w lodówce.

DZISIAJ GRZEJE:  Malinowa Chmurka Bez Pieczenia: Rozpływająca się w Ustach Rozkosz dla Smakoszy
DZISIAJ GRZEJE:  Treściwa i bardzo mięsna, czyli wspaniała zupa gulaszowa

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Fasolka szparagowa z sosem bolońskim - Wykwintne połączenie smaków
DZISIAJ GRZEJE:  Jedyny prawdziwy przepis na soczyste kotlety mielone. Tradycyjny obiad jak u mamy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here