Treściwa i bardzo mięsna, czyli wspaniała zupa gulaszowa

0
13318

W naszym kraju prym na stołach wiodą takie zupy jak rosół, pomidorowa, ogórkowa czy choćby barszcz czerwony. Wszystkie są oczywiście pyszne, lecz taką porą jak chłodna jesień, kiedy wypada zjeść porządny, treściwy obiad, mają one poważną konkurentkę. Mowa tutaj o zupie gulaszowej.

Zupa gulaszowa jest bardzo bogata w mięso, więc na pewno przypadnie do gustu ciężko pracującym mężczyznom, którzy czekają na gorący i pyszny obiad. Zrób tę zupę według tego przepisu, a nie pożałujesz. Mięsno-warzywna uczta.

DZISIAJ GRZEJE:  Znudziły ci się racuchy i naleśniki? Zrób te pyszne placki z dyni
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia w zalewie gyros. Świetny dodatek do wielu dań

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Makaron z brokułami w sosie śmietankowym. Prosto i smacznie

Składniki na zupę gulaszową – przepis

Lista składników na zupę gulaszową nie jest taka krótka. Oto potrzebne produkty:

  • 500 g wieprzowiny (dowolny rodzaj, niech nie będzie za tłusta)
  • 500 g wołowiny (tak samo jak w przypadku wołowiny)
  • 400 g ziemniaków
  • Jedna duża cebula
  • Jeden duży korzeń pietruszki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 średnie marchewki
  • 4 duże ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1250 ml wody lub dowolnego bulionu
  • 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia. Może być też smalec
  • przyprawy: łyżka słodkiej papryki, po łyżeczce soli, tymianku i oregano, po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki
DZISIAJ GRZEJE:  Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi smak dzieciństwa

Zupa gulaszowa krok po kroku – przepis

Wskazówka: przygotuj duży garnek, niech ma pojemność 5 litrów. 

Krok 1. Wołowinę i wieprzowinę pokrój na mniejsze kawałki, ale niech nie będą bardzo małe, ponieważ przy smażeniu mięso zrobi się suche.

Krok 2. Mięso podsmażaj w garnku, w którym później zrobisz zupę. Do garnka najpierw wlej dwie łyżki oleju do smażenia lub zamiast tego daj trochę smalcu. Smaż mięso na dużej mocy palnika przez około 5 minut. Teraz mięso przełóż do innego naczynia, najlepiej z całym sosem, które wytrąciło.

Krok 3. Kiedy mięso będzie się smażyć, przygotuj wtedy warzywa. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na średniej mocy palnika podsmażaj ją na łyżce oleju w garnku. Teraz obierz i pokrój w plasterki kolejno czosnek, marchewkę i pietruszkę. Plasterki marchewki i pietruszki przedziel jeszcze na pół. Została tylko papryka. Oczyść ją z gniazda nasiennego oraz nasion i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie pokrojone warzywa dodaj do cebuli.

Krok 4. Warzywa smaż około 10 minut. Po tym czasie do garnka włóż usmażone wcześniej mięso. Teraz wlej pięć szklanek bulionu, ale może być też pięć szklanek wody.

Krok 5. Czas przyprawić. Wsyp do zupy łyżkę słodkiej papryki, po łyżeczce soli, tymianku i oregano o po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki.

Krok 6. Zupę dobrze zamieszaj i gotuj przez półtorej godziny. Po upływie tego czasu do zupy dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy i pokrojone w kostkę ziemniaki. Garnek przykryj pokrywką i gotuj do miękkości ziemniaków na małym ogniu, czyli około pół godziny.

Krok 7. Gotowe! Zupę najlepiej podawaj z dobrym pieczywem.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny sos grzybowy - stara receptura mojej babci
DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka cytrynowa z miodem. Dla smaku i dla zdrowia

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Siemię lniane to zdrowa skóra i włosy. Zobacz kilka zastosowań tego produktu
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na dżem z dyni i pomarańczy. Koniecznie zrób zapas na zimę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here