Obwarzanek to wytrawne pieczywo typowe dla Krakowa, lecz rzecz jasna nie musisz być krakusem, by przygotować go u siebie w domu. Jeżeli znudziły ci się kanapki z chlebem, możesz, zamiast niego użyć właśnie obwarzanka.
Dzisiaj pokażemy wam przepis na te pyszne drożdżowe wypieki z dziurką w środku. Możesz je zajadać na ciepło bez niczego lub z samym masłem. Smakują po prostu wyśmienicie.
Składniki na obwarzanki – przepis
Do zrobienia obwarzanków będziesz potrzebować następujących składników:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 ml ciepłej wody
- 100 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki soli i szczypta cukru
- małe jajko i szczypta soli oraz sezam, czarnuszka lub mak do posypania
Obwarzanki krok po kroku – przepis
Krok 1. Sporządź piankowy rozczyn z drożdży. Do dużego naczynia wlej 100 ml wody i 100 ml mleka. Niech ciecze nie będą zimne, po ich zmieszaniu powstały płyn musi być lekko ciepły.
Krok 2. Do naczynia dodaj też szczyptę cukru i 50 gramów świeżych drożdży. Jeżeli nie masz świeżych, mogą być suszone w ilości 14 gramów.
Krok 3. Wszystko dobrze ze sobą wymieszaj, przykryj ścierką i odstaw na minimum 20 minut. Po tym czasie w naczyniu powinna wytworzyć się buzująca piana.
Krok 4. Teraz weź dużą miskę i wsyp do niej 500 gramów mąki pszennej o wysokiej zawartości glutenu, pół łyżeczki soli i dodaj 100 gramów miękkiego masła. Najlepiej wcześniej wyjąć je z lodówki.
Krok 5. Teraz do miski dodaj buzującą pianę ze szklanego naczynia.
Krok 6. Wyrób ciasto. Możesz to zrobić zarówno ręcznie, jak i przy pomocy miksera z dużym hakiem.
Krok 7. Powstałą kulę ciasta zostaw w misce, przykryj ścierką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 8. Z ciasta wyrabiaj kulki, o masie około 50 gramów każda. Możesz robić to na oko. Kulek powinno wyjść kilkanaście.
Krok 9. Z każdej kulki zrób sznurek o długości minimum 20 cm. Każdy sznurek skręcaj i łącz ze sobą ich końce. Zrób to dobrze, by podczas gotowania się nie rozpadły.
Krok 10. Zagotuj wodę i posól ją łyżeczką soli. Jak już się zagotuje, zmniejsz moc palnika na bardzo małą i wrzucaj obwarzanki. Wyławiaj je po minucie i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 11. Rozbełtaj jajko i posmaruj każdego obwarzanka. Posyp go też sezamem i makiem.
Krok 12. Do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (funkcja góra i dół) wsadź blachę z obwarzankami i piecz je 20 minut. Wyciągaj, gdy są rumiane.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>