Najlepszy przepis na gofry. Lepsze niż nad morzem

0
28794

Smak gofrów wielu z nas kojarzy się z wakacjami nad morzem. Ten przepyszny słodki deser uwielbia chyba każdy. Zamiast wracać do niego wspomnieniami, zrób go w domu o każdej porze roku.

Oczywiście do wykonania gofrów będzie potrzebna gofrownica. Nie jest to jednak wyjątkowy drogi przedmiot. Jeżeli już ją posiadasz, kieruj się przepisem.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka meksykańska. Świetna na imprezy i nie tylko
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na najlepsze zawijane zrazy ze schabu. Sposób na obiad jak u mamy

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Marcinek - wygląda niesamowicie, a jeszcze lepiej smakuje

Składniki na gofry – przepis

Aby zrobić gofry będziesz potrzebować następujących rzeczy:

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej – 300 g
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju – 80 g
  • 3 średnie jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
DZISIAJ GRZEJE:  Lubisz cytrynę do herbaty? Ten syrop z pigwowca posmakuje ci bardziej

Gofry krok po kroku – przepis

Wskazówka: Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki

Krok 1. Białka oddziel od żółtek i umieść w dużej misce. Żółtka natomiast przełóż do innej miski.

Krok 2. Do naczynia z żółtkami wlej lekko ciepłe mleko oraz dodaj 1/3 szklanki oleju roślinnego o delikatnym smaku. Na sam koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko wymieszaj mikserem na jednolite, gładkie ciasto.

Krok 3. Dodaj szczyptę soli do miski z białkami i ubij je na sztywno. Na początku ubijaj na niskich obrotach miksera i zwiększaj je, aż osiągną maksimum. Po około minucie ubijania białka będą już białe i puszyste, wtedy dołóż łyżeczkę cukru i ubijaj dalej. Po około minucie czy dwóch białko będzie perfekcyjnie ubite, leciutkie i puszyste.

Krok 4. Teraz do miski z ciastem dodawaj łyżką ubitą pianę. Rób to powoli, po każdej łyżce wymieszaj wszystko delikatnie. Po chwili ciasto połączy się z pianą.

Krok 5. Przed pieczeniem gofrów dobrze wyczyść gofrownicę, a następnie nasmaruj jej płytki olejem. Gofrownicę nagrzej do maksymalnej mocy. Kiedy będzie gotowa do pieczenia, wylewaj chochlą porcję ciasta.

Krok 6. Każda gofrownica jest nieco inna i ma inną moc. Najlepiej przeczytaj w instrukcji ile piec gofry. Uniwersalny czas ich pieczenia to jednak cztery minuty. Pamiętaj, aby podczas pieczenia nie otwierać gofrownicy!

Gofry po upieczeniu dobrze jest umieścić na kratce do wypieków, by trochę odpoczęły. W ten sposób zachowają swoją chrupkość przez dłuższy czas. 

Tak upieczone gofry możesz podawać, z czym tylko chcesz. Świeże owoce, bita śmietana, nutella, miód, masło orzechowe. Nie ma ograniczeń.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy syrop na kaszel. Wypróbuj go koniecznie, a pozbędziesz się przeziębienia znacznie szybciej
DZISIAJ GRZEJE:  Truskawkowy sernik na zimno. Ekspresowy przepis na wyśmienity deser

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię marynowaną po francusku czyli urok i smak francuskiej kuchni w słoiczku
DZISIAJ GRZEJE:  Ogórki po królewsku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here