Dobra surówka w zestawie do obiadu to w naszej polskiej kuchni wielka tradycja. Odpowiednia mieszanka warzyw podana razem z choćby ziemniakami i kotletem dodaje posiłkowi super smaku i urozmaicenia.
Dziś szybki i łatwy przepis na surówkę z kapusty i pora. Jest bardzo soczysta i świetnie kontruje smak mięsa.
Składniki na surówkę z kapusty i pora – przepis
Do wykonania surówki będziesz potrzebować:
- pół główki małej białej kapusty
- pół niedużego pora
- 1 marchew
- 1 jabłko
- pół pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu lub cukru
Surówka z kapusty i pora krok po kroku – przepis
Krok 1. Kapustę dobrze poszatkuj i przerzuć do miski. Pora pokrój w cieniutkie półplasterki i przełóż na sito, by przelać go wrzątkiem.
Krok 2. Marchewkę i jabłko umyj. Marchewkę zetrzyj na tarce o małych, a jabłko o dużych oczkach.
Krok 3. Natkę pietruszki posiekaj na drobno.
Krok 4. Wszystkie warzywa dodaj do przebywającej już w misce kapusty.
Krok 5. Podaną ilość oleju, soku z cytryny i miodu połącz w małej miseczce. Tak przygotowanym sosem zalej warzywa w misce i dobrze wymieszaj.
Krok 6. Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem i włóż na godzinkę do lodówki, by smaki się przegryzły. Gotowe.