Dziś pragniemy podzielić się z Tobą niezwykłym przepisem na ciasto Rafaello z konfiturą, które zachwyci cię swoim smakiem.
To połączenie delikatnego smaku klasycznego ciasta z kokosową nutą, uzupełnionej słodką konfiturą, stworzy niezapomnianą ucztę dla Twoich kubków smakowych. Sprawdź uważnie ten przepis.
Składniki na ciasto Rafaello – przepis
Do wykonania tego ciasta potrzebujesz tych składników:
Biszkopt
- 6 jajek w temperaturze pokojowej
- 145 gramów mąki pszennej
- 30 gramów mąki ziemniaczanej
- 160 gramów cukru
Krem
- 100 ml śmietanki 30% + 400 ml śmietanki 30%
- 100 gramów czekolady białej
- 400 gramów serka mascarpone
- 150 gramów wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru pudru
Poncz
- 150 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- Łyżka cukru pudru
Ciasto Rafaello krok po kroku – przepis
Krok 1. Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Następnie stopniowo i cierpliwie miksując na wysokich obrotach, dodawaj cukier po jednej łyżce.
Krok 2. Zmniejsz obroty i powoli dodawaj żółtka.
Krok 3. Do masy przesiej mąkę i ostrożnie oraz dokładnie wymieszaj wszystko razem.
Krok 4. Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papier do pieczenia i wlej masę.
Krok 5. Wstaw tortownicę do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (opcja grzania góra-dół) i piecz przez 30-35 minut, aż do suchego patyczka.
Krok 6. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i upuść z niewielkiej wysokości na blat, a następnie zostaw do ostudzenia na kilka godzin.
Krok 7. Okrój rant i wyjmij biszkopt, obróć go do góry nogami i ostrożnie odklej papier. Podziel go ostrym nożem na dwa płaty.
Krok 8. Podgrzej w garnuszku 100 ml śmietanki 30%, następnie zdejmij z ognia i wkrusz 100 gramów dobrej jakości białej czekolady. Wymieszaj i ostudź.
Krok 9. W misie miksera ubij 400 ml śmietanki 30%, dodaj 400 gramów serka mascarpone i dwie łyżki cukru pudru. Zmiksuj na gęsty krem i pod koniec stopniowo dodawaj ostudzoną białą czekoladę. Wymieszaj do połączenia składników.
Krok 10. Do całości wsyp 150 gramów wiórków kokosowych i wymieszaj łopatką.
Krok 11. Pierwszy płat zapnij w rant, nasącz połową ponczu, posmaruj konfiturą, włóż połowę kremu i przykryj drugim rantem.
Krok 12. Ponownie nasącz rant w ponczu i wyłóż na niego pozostały krem. Ciasto schładzaj kilka godzin w lodówce. Po tym czasie upraż na patelni 50 gramów płatków migdałów i posyp nimi ciasto.
Wskazówka: To ciasto śmiało możesz zrobić w zwykłej prostokątnej blaszce 24×24