Połączenie nieco zaskakujące. Przepis na piernik z pomidorem

0
1085

Zapraszamy do wyjątkowo oryginalnego kulinarnego połączenia, w którym tradycyjny piernik spotyka zaskakującego bohatera – pomidora. Ten przepis jest idealny dla wegan, ale bądź pewien, że posmakuje każdemu. Zrób go na święta i zachwyć rodzinę. 

Niech nie zrazi cię to nietypowe połączenie, bowiem pomidora w tym cieście nie czuć, a nadaje on piernikowi soczystości i wilgotności. Przepis nie należy do skomplikowanych, zresztą zobacz sam.

DZISIAJ GRZEJE:  Kokosowe cudo. Ciasto Rafaello z konfiturą wiśniową
DZISIAJ GRZEJE:  Prosty sok ze śliwek i cytryn, który pomaga chronić przed chorobami

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Znudziły ci się schabowe? Zobacz ten przepis na pieczony schab z farszem

Składniki na piernik pomidorowy – przepis

Do wykonania piernika potrzebujesz:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 300 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 duży, dojrzały banan
  • 130 g cukru drobnego
  • 100 g powideł śliwkowych, ulubionego dżemu lub konfitury
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 4 płaskie łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ciasto Przekładaniec - ciasto bez pieczenia. Jest smakowite

Piernik pomidorowy krok po kroku – przepis

Krok 1. Do miski wsyp podane ilości mąki, drobnego cukru, przyprawy do piernika, kakao, proszku do pieczenia oraz sody. Wymieszaj wszystkie składniki.

Krok 2. Do drugiej miski dodaj pomidory z puszki, rozgniecionego widelcem banana oraz powidła lub dżem. Do wszystkiego dolej też oleju roślinnego.

Krok 3. Składniki sypkie dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Przygotuj keksówkę o wymiarach 11 x 30 cm, ale może być też o innym rozmiarze, ważne by miała pojemność minimum 1700 ml. Wysmaruj ją odrobiną oleju, oprósz mąką i przelej do niej ciasto.

Krok 4. Piernik piecz w 170 stopniach z opcją grzania góra-dół na średniej półce piekarnika. Czas pieczenia wynosi około 50 minut, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i daj piernikowi 5 minut. Po tym czasie wyjmij go z formy i odstaw do lekkiego przestygnięcia.

Krok 5. Kiedy przestygnie, możesz polać go polewą czekoladową, zrobioną z gorzkiej czekolady.

Wskazówka: Taki piernik pozostawiony w szafce będzie mógł być jedzony przez dwa dni. Natomiast jeżeli włożysz go do lodówki i przykryjesz czymś, będziesz mógł cieszyć się jego smakiem nawet do pięciu dni.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety z kurczaka. Ten dodatek robi wielką różnicę
DZISIAJ GRZEJE:  Poznaj jeden prosty trik, aby twoje kopytka były jeszcze smaczniejsze

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowa surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka. Sprawdzi się do wielu dań
DZISIAJ GRZEJE:  Fanta-styczne ciasto na podstawie oryginalnego połączenia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here