Dziś pragniemy podzielić się z Wami świetnym przepisem na sernik piernikowy. To wyjątkowa kombinacja delikatności sera i intensywności korzennego, kruchego ciasta piernikowego.
Ten przepis to połączenie klasycznego sernika z intensywnym smakiem piernika, tworząc niezapomnianą kompozycję. Świetnie sprawdzi się choćby na zbliżające się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia.
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Składniki na sernik piernikowy – przepis
Do wykonania sernika piernikowego potrzebujesz:
Składniki na kruche ciasto piernikowe
- 380 g mąki pszennej tortowej
- 300 g masła
- 150 g cukru pudru
- 3 małe żółtka jajek
- 40 g przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową
- 1 kg mielonego twarogu np. z kubełka
- 120 g cukru pudru lub cukru drobnego
- 1 saszetka cukru wanilinowego 16 gramów
- 50 g masła
- 2 małe jajka i trzy białka, które zostały z ciasta kruchego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
Sernik piernikowy krok po kroku – przepis
Wskazówka: Do robienia sernika piernikowego użyj formy 20×30 cm, lecz może być też trochę większa.
Krok 1. Na początek przygotuj kruche ciasto. Do dużej miski wsyp podaną ilość mąki, cukru pudru, przyprawy do piernika, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz małą łyżeczkę kakao. Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Krok 2. Teraz do miski dodaj żółtka jajek oraz pokrojone zimne masło. Wszystko wyrób na jednolite ciasto, możesz pomóc sobie mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, ale możesz ciasto wyrobić też rękami.
Krok 3. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny albo nawet na całą noc, jeżeli chcesz ciasto upiec następnego dnia. Po wyjęciu z lodówki, przekrój ciasto na dwie równe części, jedną część przygotuj do dalszego działania, drugą zawiń w folię i włóż do zamrażalnika.
Krok 4. Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm. Wystarczy, jeśli ją wysmarujesz masłem, a potem wyłożysz dno i boki papierem do wypieków. To zapewni łatwe wyjęcie sernika po upieczeniu.
Krok 5. Połówkę ciasta zetrzyj na grubych oczkach na dnie formy i dokładnie rozprowadź. Wykorzystaj resztki ciasta do wypełnienia ewentualnych wolnych miejsc w foremce. Następnie połącz wszystkie fragmenty ciasta, wyrównaj powierzchnię i delikatnie nakłuj widelcem.
Krok 6. Umieść formę z surowym spodem w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, korzystając z opcji pieczenia góra/dół. Postaw formę na środkowej półce i piecz przez 12 minut. Po upływie tego czasu natychmiast wyjmij formę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Krok 7. Teraz czas na masę serową. W naczyniu umieść i dokładnie zmiksuj mielony twaróg, cukier puder, saszetkę cukru wanilinowego, bardzo miękkie masło, jajka, białka pozostałe z ciasta kruchego i opakowanie białego budyniu śmietankowego bez dodatku cukru.
Krok 8. Masę przelej na przypieczony spód piernikowy. Teraz wyjmij z zamrażalnika drugą część ciasta i zetrzyj je na grubych oczkach wprost na rozprowadzoną masę serową. Włóż formę do nagrzanego do 170 stopni piernika (opcja grzania góra-dół) i piecz przez równą godzinę.
Krok 9. Jak już sernik się upiecze, nie wyjmuj go. Niech posiedzi w piekarniku 20 minut, a po tym czasie uchyl lekko drzwiczki i pozostaw otwarte na pół godziny. Po tym jak ostygnie, koniecznie włóż go do lodówki, bo tam jest jego miejsce. Zimny będzie gotowy do spożycia, a w lodówce zachowa świeżość przez 5 dni.