Kremowy pasztet z wątróbek. W sklepie takiego nie znajdziesz

0
6033

Dzisiaj coś dla fanów pasztetów i wątróbek, czyli niezwykły pasztet drobiowy, który przygotujesz w mniej niż godzinę z zaledwie kilku składników. Do wykonania tego pasztetu będziesz potrzebował blendera.

Domowy pasztet to znakomita alternatywa dla tych kupionych w sklepie. Ich smaków nie da się właściwie ze sobą porównać, bo to inna półka. Koniecznie sprawdź ten przepis.

DZISIAJ GRZEJE:  Ten obiad cię zachwyci. Delikatne pulpeciki w aromatycznym sosie koperkowym
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na prawdziwą grochówkę. Zupa idealna na zimniejsze dni

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Pij wodę z tymi dodatkami codziennie, a będziesz zdrowy jak ryba

Składniki na pasztet z wątróbek – przepis

Aby wykonać pasztet z wątróbek potrzebujesz:

  • 800 g wątróbki drobiowej (kurczak lub indyk)
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki masła np. klarowanego
  • pół szklanki wody
  • 5 łyżek octu winnego
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce pieprzu oraz soli, łyżka słodkiej papryki
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciastka rodem z PRL-u, czyli amoniaczki

Pasztet z wątróbek krok po kroku – przepis

Krok 1. Do dużego garnka dodaj poszatkowaną cebulę i łyżkę masła. Smaż cebulę na średniej mocy palnika przez około pięć minut.

Krok 2. Wątróbkę oczyść i umyj. Pokrój na kawałki i dodaj do cebuli. Wlej też pół szklanki wody i dodaj ocet oraz przyprawy. Następnie przykryj garnek przykrywką i duś tak kwadrans ciągle na średniej mocy palnika.

Krok 3. Co kilka chwil minut mieszaj. Na pięć minut przed końcem dodaj do garnka resztę masła.

Krok 4. Wyłącz palnik, a zawartość garnka zmiksuj blenderem na gładką masę.

Krok 5. Pasztet przelej do słoików i włóż do lodówki. Może tam przebywać około 10 dni.

DZISIAJ GRZEJE:  Mega puszyste racuchy na jogurcie greckim
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kolorowe pyszne ciasto. Galaretki w kremie śmietankowym, aż rozpływają się w ustach

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Soczysta pierś z kurczaka z zapiekanymi ziemniaczkami. Ten restauracyjny przepis to hit
DZISIAJ GRZEJE:  Znakomity sernik piernikowy. Na święta i nie tylko

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here