Przepis na japoński makowiec bez drożdży i zawijania

0
5570

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. A jak święta to wiadomo – masa pysznego jedzenia. Czym byłby ten specjalny czas w roku bez niego?

Dzisiaj pokażemy wam przepis na pyszny makowiec i to bez zawijania. Jest to alternatywa wersja dla klasycznego makowca, który potrzebuje drożdży.

DZISIAJ GRZEJE:  Kremowy pasztet z wątróbek. W sklepie takiego nie znajdziesz
DZISIAJ GRZEJE:  Zdrowa, szybka przekąska. Przepis na roladę ze szpinakiem i łososiem

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka bez pieczenia. To ciasto jest przepyszne

Składniki na makowiec bez zawijania – przepis

Do wykonania makowca potrzebujesz:

  • 400 g mielonego maku
  • 5 jabłek
  • 400 ml gorącego mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 300 g cukru
  • 8 dużych jajek
  • 200 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g orzechów włoskich
  • esencja migdałowa
  • szczypta soli
DZISIAJ GRZEJE:  Fasolka szparagowa z sosem bolońskim - Wykwintne połączenie smaków

Makowiec bez zawijania krok po kroku – przepis

Krok 1. Mak zalej gorącym mlekiem i wymieszaj. Pozostaw tak, aż napęcznieje.

Krok 2. Teraz przez kilka minut ucieraj masło z cukrem. Po tym czasie dodaj żółtka i kontynuuj miksowanie, aż powstanie biała masa.

Krok 3. Wsyp kaszę mannę, proszek do pieczenia i ostudzony mak. Dodaj jeszcze posiekane orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową i esencję migdałową.

Krok 4. Umyte jabłka zetrzyj na dużych oczkach i też dodaj do ciasta.

Krok 5. Ubij białka z dodatkiem soli i powstałą sztywną pianę połącz z resztą składników.

Krok 6. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach o wymiarach 20 cm x 30 cm przelej ciasto i piecz je przez 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Na koniec możesz polać makowiec polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Prosty przepis na zdrowy posiłek
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciastka rodem z PRL-u, czyli amoniaczki

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na prawdziwą grochówkę. Zupa idealna na zimniejsze dni
DZISIAJ GRZEJE:  Treściwa i bardzo mięsna, czyli wspaniała zupa gulaszowa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here