Kopiec kreta to od wielu lat bardzo popularne ciasto w naszym kraju, które swój wyjątkowy smak zawdzięcza gęstemu kremowi z czekoladową otoczką. Znajdujące się w środku banany świetnie uzupełniają całość.
Sprawdź koniecznie najlepszy przepis na kopiec kreta, który zrobisz w około dwie godziny i to bez użycia żelatyny.
Składniki na kopiec kreta – przepis
Do zrobienia tego ciasta potrzebujesz:
Składniki na czekoladowe ciasto
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej
- około 3/4 szklanki cukru
- około 3/4 szanki oleju
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 5 dużych lub 6 małych jajek
- około 0,5 szklanki cukru
- po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
Składniki na krem śmietankowy z czekoladą
- 750 ml śmietanki kremówki 36 %
- 50 g cukru pudru
- 50-60 g gorzkiej lub deserowej czekolady
Pozostałe składniki
- 4 średniej wielkości banany
- 2 łyżki soku z cytryny
Kopiec kreta krok po kroku – przepis
Krok 1. Do rondelka wlej około 3/4 szklanki oleju i pół szklanki wody z kranu. Następnie wsyp trzy łyżki kakao oraz około 3/4 szklanki cukru. Podgrzewaj wszystko co chwila mieszając, aż się cukier się rozpuści i odstaw do wystygnięcia.
Krok 2. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Może to potrwać do 10 minut. Do puszystej masy jajecznej dodaj przestygnięty płyn czekoladowy z rondelka. Teraz wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
Krok 3. Tortownicę o średnicy 26 cm (może być ciut mniejsza lub większa) wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto, które piecz przez godzinę w temperaturze 175 stopni Celsjusza (opcja grzania góra-dół).
Krok 4. Kiedy ciasto się upiecze, utnij z niego górę, zostawiając około 3-centymetrowy płat, w którym zrób np. małą łyżką szerokie zagłębienie, pozostawiając nienaruszone ranty ciasta. Zagłębienie musi mieć głębokość około centymetra.
Krok 5. W powstałe zagłębienie układaj posmarowane sokiem z cytryny banany. W razie potrzeby możesz je pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 6. Schłodzoną mocno śmietankę ubij z cukrem pudrem. Kiedy powstanie gęsty krem dodaj do niego 50-60 gramów startej na tarce czekolady deserowej lub gorzkiej i starannie wymieszaj.
Krok 7. Krem z kawałkami czekolady wyłóż na płat ciasta z bananami. Krem starannie rozsmaruj, by wszedł w każde miejsce pomiędzy bananami. Staraj się kremem uformować lekki kopiec.
Krok 8. Odkrojony wcześniej płat ciasta krusz w rękach na krem tak, aby było go widać Stwórz czekoladową powłokę, która przykryje całość. Powstałe ciasto włóż do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>