Karkówka to bardzo popularne mięso w Polsce, które gości na naszych stołach bardzo często. Najważniejszym punktem przygotowania potrawy z karkówki jest przyrządzenie jej w taki sposób, aby była miękka.
Ten przepis ci to zagwarantuje. Upiecz karkówkę razem z warzywami wedle podanych kroków, a mięso będzie dosłownie rozpadać się na widelcu.
Składniki karkówkę w piekarniku – przepis
Do wykonania tej potrawy potrzebujesz:
- 1.2 kg karkówki wieprzowej
- Sól i pieprz
- Czosnek niedźwiedzi suszony
- 2 duże cebule
- Czerwona i zielona papryka
- 300 g pieczarek
Zalewa:
- 350 ml wody
- 250 ml pikantnego keczupu
- Łyżka ostrej musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 duże ząbki czosnku
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki cukru
- łyżka słodkiej wędzonej papryki
- Sól i pieprz
Karkówka z piekarnika krok po kroku – przepis
Krok 1. Mięso pokrój w plastry i przypraw solą, pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim.
Krok 2. Cebulę pokrój w piórka, paprykę w paski, a pieczarki w grubsze plasterki.
Krok 3. Z podanych składników stwórz zalewę i dobrze ją wymieszaj.
Krok 4. Na dnie brytfanki ułóż warstwę warzyw, na to warstwę mięsa i ponownie warzywa. Wszystko zalej zalewą, która musi dobrze pokryć mięso i warzywa.
Krok 5. Piecz karkówkę pod przykryciem w 200 stopniach (opcja grzania góra-dół) przez 1 godzinę i 40 minut. 30 minut przed końcem pieczenia wstrząśnij brytfanką, by sos dobrze wszedł w każde miejsce.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>