Rozpływająca się w ustach karkówka z piekarnika

0
5212

Karkówka to bardzo popularne mięso w Polsce, które gości na naszych stołach bardzo często. Najważniejszym punktem przygotowania potrawy z karkówki jest przyrządzenie jej w taki sposób, aby była miękka.

Ten przepis ci to zagwarantuje. Upiecz karkówkę razem z warzywami wedle podanych kroków, a mięso będzie dosłownie rozpadać się na widelcu.

DZISIAJ GRZEJE:  Jak dbać o gwiazdę betlejemską? Kilka porad dla tej pięknej rośliny
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na najlepsze zawijane zrazy ze schabu. Sposób na obiad jak u mamy

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na aromatyczny boczek rolowany. Idealny na obiad oraz na kanapki

Składniki karkówkę w piekarniku – przepis

Do wykonania tej potrawy potrzebujesz:

  • 1.2 kg karkówki wieprzowej
  • Sól i pieprz
  • Czosnek niedźwiedzi suszony
  • 2 duże cebule
  • Czerwona i zielona papryka
  • 300 g pieczarek

Zalewa:

  • 350 ml wody
  • 250 ml pikantnego keczupu
  • Łyżka ostrej musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki cukru
  •  łyżka słodkiej wędzonej papryki
  • Sól i pieprz
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na japoński makowiec bez drożdży i zawijania

Karkówka z piekarnika krok po kroku – przepis

Krok 1. Mięso pokrój w plastry i przypraw solą, pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim.

Krok 2. Cebulę pokrój w piórka, paprykę w paski, a pieczarki w grubsze plasterki.

Krok 3. Z podanych składników stwórz zalewę i dobrze ją wymieszaj.

Krok 4. Na dnie brytfanki ułóż warstwę warzyw, na to warstwę mięsa i ponownie warzywa. Wszystko zalej zalewą, która musi dobrze pokryć mięso i warzywa.

Krok 5. Piecz karkówkę pod przykryciem w 200 stopniach (opcja grzania góra-dół) przez 1 godzinę i 40 minut. 30 minut przed końcem pieczenia wstrząśnij brytfanką, by sos dobrze wszedł w każde miejsce.

DZISIAJ GRZEJE:  Mega puszyste racuchy na jogurcie greckim
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Znudziły ci się racuchy i naleśniki? Zrób te pyszne placki z dyni
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na prawdziwą grochówkę. Zupa idealna na zimniejsze dni