Śledzik po wiejsku z dodatkami na świąteczny stół

0
1398

Na święta Bożego narodzenia nie może zabraknąć na naszym stole śledzika z pysznymi dodatkami. Dzisiaj pokażemy Wam przepis na coś prostego, a zarazem idealnego na świąteczny stół. Przepis godny polecania. Smacznego!

Oto przepis na świetnego śledzika z prostymi dodatkami. Tak podana ryba znika ze stołu w mgnieniu oka. Koniecznie przygotuj to danie na Wigilię lub przystawkę na zabawę Sylwestrową.

DZISIAJ GRZEJE:  Imprezowa sałatka w 5 minut. Super przepis na pyszną przekąskę
DZISIAJ GRZEJE:  Rozpływająca się w ustach karkówka z piekarnika

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zdrowy sok z aronii. Podpowiadamy co zrobić, żeby nie był gorzki

Składniki na śledzia z dodatkami – przepis

Aby zrobić śledzia z dodatkami potrzebujesz:

  • 3 płaty śledziowe po wiejsku (przepis poniżej)
  • połówka jabłka
  • sok z cytryny
  • cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • pietruszka zielona do dekoracji
DZISIAJ GRZEJE:  Ten obiad cię zachwyci. Delikatne pulpeciki w aromatycznym sosie koperkowym

Śledź z dodatkami krok po kroku – przepis

Krok 1. Płaty śledzia dokładnie osusz i pokrój w plastry o szerokości 2 cm.

Krok 2. Połówkę jabłka pokrój w kosteczkę i skrop wszystko sokiem z cytryny.

Krok 3. Cebulę pokrój w kostkę, sparz wrzątkiem, a potem przelej lodowatą wodą. Niech się zahartuje.

Krok 4. Połącz 3 łyżki majonezu, dwie łyżki śmietany i łyżkę musztardy. Dopraw solą i pieprzem. Tak powstanie sos.

Krok 5. Śledzie kładź wokół półmiska lub talerza, a na środek wylej sos z cebulą i jabłkiem. Gotowe!

Przepis na śledzie po wiejsku

Składniki:

  • 700 g (ok. 7 sztuk) filetów śledziowych z beczki
  • 1 duża cebula

Zalewa:

  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie śledzi po wiejsku krok po kroku

Krok 1. Śledzie włożyć do miski i wypłukać z soli w zimnej wodzie. Odlać słoną wodę i wlać świeżą. Odstawić na ok. 30 minut, w międzyczasie 2 – 3 razy zmienić wodę.

Krok 2. Sprawdzić (spróbować) czy ilość soli jest wystarczająca. Śledzie odcedzić, osuszyć i pokroić na ok. 3 cm kawałki.

Krok 3. Przygotować zalewę: wodę zagotować, dodać pokrojoną cebulę i gotować przez ok. 2 – 3 minuty.

Krok 4. Dodać ocet, olej oraz cukier i wymieszać, a następnie całkowicie ostudzić.

Krok 5. Zimną zalewą przekładać śledzie w słoiku lub szklanym pojemniku z pokrywą. Zamknąć i odstawić do lodówki na około 1 dobę.

DZISIAJ GRZEJE:  Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty trik
DZISIAJ GRZEJE:  Znudziły ci się schabowe? Zobacz ten przepis na pieczony schab z farszem

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy keczup z dyni. Jeszcze zdążysz go zrobić
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na prawdziwą grochówkę. Zupa idealna na zimniejsze dni